Schanda Tamás: Karácsony és a budapesti polgármesterek fizessék vissza a bérletek árát azoknak, akik kérik

Karácsony szerint az államtitkár kérése indokolatlan.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy a járványhelyzet és az az elleni védekezés miatt sokaknak feleslegessé vált a korábban megvásárolt novemberi közlekedési bérletük

A helyközi szolgáltatók esetében ezért az ITM elrendelte, hogy kezelési költség felszámítása nélkül, az érvényességi időtől függően térítsék vissza a bérletek árának 50 vagy 100 százalékát azoknak, akik kérik.

Az ITM döntése szerint

  • a novemberi havi bérlet 50 százalékát visszakapják azok, akik 2020. november 18-áig (azaz jövő szerdáig) visszaváltják azt
  • azok, akik november 11., szerda előtt kezdődő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérletük van, szintén a bérlet árának felét kapják vissza
  • a november 11-ét megelőzően vásárolt, és november 11-i, vagy azutáni érvényességgel kezdődő 30 napos bérleteknek pedig november 18-áig a teljes árát visszafizetik a helyközi közlekedési vállalatok.

Bejegyzésében Schanda azt is hozzátette, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert és a budapesti polgármestereket arra kérik, hogy a helyi közlekedési vállalatok esetében hasonlóan járjanak el, azaz fizessék vissza a BKK-bérletek árát.

A kedd éjfél óta érvényben lévő intézkedések ugyanis sokakat, így többek közt a középiskolások és tanáraik tömegét is érintenek.

Schanda kiemelte azt is, hogy a közlekedést az egészségügyi dolgozók, illetve a védekezésben részt vevő orvos- és egészségtudományi hallgatók számára ingyenessé tették. Ők viszont nemcsak a lakóhelyük és a munkahelyük között használhatják ingyenesen a közlekedést, hanem országszerte. Illetve a kedvezményt az egészségügyi szakképzettségű dolgozók mellett a gyógyszerészek is igénybe vehetik – részletezte az ITM államtitkára.

❗Sokaknak a járványhelyzet és az az elleni védekezés miatt feleslegessé vált a korábban megvásárolt novemberi…

Posted by Schanda Tamás on Friday, 13 November 2020

Az államtitkár kérésére Karácsony nemrég a Telexnek küldött közleményében reagált. A budapesti főpolgármester azt írta, a júniusi közgyűlési határozat kötelezi a városvezetést, hogy ha a kormány, számos európai kormányhoz hasonlóan kompenzálja a közösségi közlekedés kieséseit, akkor részükről is felmerülhet bármilyen kompenzáció.

„Jelenleg ez nem is lenne indokolt, hiszen a közösségi közlekedést igénybe vevők aránya nem csökkent érdemben” – fogalmazott a főpolgármester.

Hozzátette, ugyanakkor javasolják azt, hogy „ha a kormány könnyíteni szeretné Budapest közlekedését és megelőzné a tumultusok kialakulását, akkor minél gyorsabban fejezze be az M0-ás híd felújítását, és tegye ingyenessé az M0-ás körgyűrű teljes szakaszának használatát”.

Valódi Hírek