Érdekes: Valahogy megint kimaradtak a kötelezően zárva tartandó vendéglátó egységek listájáról a kaszinók

Kiskorú koronavírus nem léphet be a kaszinók ajtaján.

November 11-én szerdán hatályba lépett az új kormányrendelet, amely alapján a tömegrendezvényeket, valamint az egyéb, az egyéni sportoláson kívüli szabadidős tevékenységhez és a szórakoztatóiparhoz köthető szolgáltatásokat 90 napos hatállyal megtiltották. Emiatt zártak be például a mozik, a színházak és az állatkertek.

A hosszas felsorolásból azonban valami kimaradt.

A kaszinók nem kerültek bele a bezárandó üzletek, illetve szórakoztató központok listájába a rendeletben, így felmerül a kérdés: ez csupán a véletlen műve, esetleg szándékosan hunytak szemet a döntéshozók a kaszinók bezárása felett?

Szeptember végén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a vendéglátóipari egységeket, valamint a szórakozóhelyeket legkésőbb 23 órakor be kell zárni. Azonban a jogi hézag továbbra is lehetőséget nyújtott a kaszinók számára a 11 utáni nyitva tartáshoz, így csupán egy hónappal később, a felháborodásnak köszönhetően került be a szabályozásba a kaszinók kötelező zárva tartása.

A november 11-én, szerdán életbe lépő rendeletben — amelyben előírják a szórakoztató központok egész napos zárva tartását — ismét nem szerepelnek a kaszinók. Első alkalommal még véletlennek tűnhet, most azonban már gyanúra adhat okot az, hogy a döntéshozók kihagyták a listából a játéktermeket.

Joggal merül fel az olvasóban, hogy ha este 8-tól úgyis kijárási tilalom van érvényben, akkor nyilván a kaszinókban sem lehet ott éjszakázni, még ha nyitva is maradhatnak. Azonban a vendéglátó egységek esetében a nappali nyitva tartás sem engedélyezett (kivéve, ha például étteremben elvitelre rendelünk), ám ebbe a szabályozásba nem (most sem) kerültek be a kaszinók.

A magyar kaszinóhálózat jelentős része Andy Vajna kormányközeli filmügyi biztos tulajdonában volt haláláig.

A Las Vegas Casino Zrt. tulajdonjoga azonban most sem került távol a regnáló hatalom érdekeltségi köreitől: Garancsi István vállalkozó és Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövet kezébe kerültek.

Garancsi — mióta Orbán Viktornak véget ért a barátsága Simicska LajossalMészáros Lőrinc mellett sorra nyeri a vállalkozói tendereket. A kormányközeli vállalkozónak az utóbbi időben egyre jobban fut a szekér.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve felesége, Alexandra által vált leginkább ismertté. A férfi házastársa Tarlós István második ciklusában főpolgármester-helyettesként dolgozott, majd leánykori nevét használva, Szentkirályi Alexandra néven 2019 decemberétől kormányszóvivőként tevékenykedik.

(Telex/HVG/napi.hu)

 

Valódi Hírek