Az egri érsekségnek adná a kormány az Eszterházy Károly Egyetemet, de az érsek elkerülné az SZFE-hez hasonló balhét

Egerben is láthatáron a modellváltás.

Dr. Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora egy éppen ma megjelent interjúban beszélt arról, hogy elképzelhető, hogy hamarosan az egri egyetem is a Corvinushoz és a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez hasonló modellváltáson fog keresztülmenni.

A hvg.hu azonban úgy értesült, hogy szemben az SZFE-vel és a Corvinusszal az Eszterházy nem alapítványi fennhatóság alá kerülne, hanem sokkal valószínűbb opciónak tűnik az, hogy a kormány az egri érsekségnek adja át az intézményt.

Információik szerint ugyanis az egyetem professzorai két napja arról tárgyalnak, hogy

milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet.

A lap úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök személyes kérését nemrég Palkovics László felsőoktatásért is felelős miniszter tolmácsolta Ternyák Csaba egri érseknek. A kérés pedig arról szólt, hogy az egri főegyházmegye vegye át a jelenleg öt karral működő Eszterházy Károly Egyetemet.

Az érsek azonban a HVG információi szerint azt válaszolta, hogy

szeretné elkerülni az SZFE-hez hasonló balhét,

ezért csak abban az esetben venné át az egyetemet, ha abba az oktatók és a hallgatók is beleegyeznek. A pedagógusok körében pedig információk szerint vegyes a modellváltás fogadtatása, a legtöbben ugyanis szeretnék megőrizni a felsőoktatási intézmény jelenlegi autonómiáját.

Ugyanakkor az átvétellel kapcsolatos döntésbe Ternyák érsek mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is beleszólhat, róluk pedig kevésbé feltételezhető az, hogy egy esetleges kultúrharc miatt elutasítanák a kormány kérését. Ezen felül a Vatikánnak is jóvá kellene hagynia azt, hogy az egyetem a katolikus egyház fennhatósága alá kerüljön.

(hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/11/nem-allnak-le-palkovicsek-ujabb-egyetemeket-alakitanak-at-alapitvannya

Valódi Hírek