Kiakadt az ellenzék: a Fidesz az éj leple alatt suttyomban nyújtotta be a választási törvény módosítását

Közel a bukás?

23 óra 59 perckor nyújtott be Semjén Zsolt és Varga Judit módosító javaslatot a parlamentnek a választási törvény módosításáról. Ebben többek között az szerepel, hogy listát csak az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 50 helyen indít egyéni jelölteket.

A kormánypártok szerint a törvényjavaslat célja, hogy véget vessen a kamupártok csalási sorozatának. Azonban

az ellenzéki pártok és politikusok rámutatnak arra, hogy őket is hátrányosan érintheti ez a döntés a listaállítás során.

A Momentum Facebookon olvasható reakciójából kiderül, hogy „az ellenzéki összefogás megakadályozása” lehet a törvénymódosítás fő célja.

A párt szerint az Alaptörvény ismételt forgácsolásával, egyes emberek kirekesztésével és a korrupt alapítványaik bebetonozásával” eddig is sok felháborító intézkedést hoztak a pandémia idején a kormánypártok, azonban ez még csak a kezdet.

Ezek megkoronázására az éjszaka leple alatt, amikor mindenki a kihirdetett pandémiás korlátokkal volt elfoglalva, 23:59-kor a Parlament elé került a 2022-es választásokat ellehetetlenítő csomag. A cél egyértelmű, mindenáron el akarják lehetetleníteni az összefogást.” — olvasható a Momentum Facebook-oldalán.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere röviden reagált a kormánypárti javaslatra. A politikus felháborodásának és csalódottságának adott hangot.

Na mi volt ma éjszaka a Fidesz első törvénymódosítása a veszélyhelyzetben? Egészségvédelmi intézkedések? Segítség a munkájukat elvesztőknek? A gazdaság védelme, megerősítése?

Dehogy

A választási törvény módosítása, amivel ellehetetlenítik az ellenzéki pártok koordinált indulását, amivel simán legyőzhetik a Fideszt 2022-ben

Úgy tűnik nem nekik kedveznek a közvéleménykutatások előrejelzései” — írta Baranyi.

Mátyás Ferenc ferencvárosi momentumos képviselő úgy véli, hogy a törvénymódosítás célja az ellenzéki koordinált jelöltállítás megakadályozása. Szerinte közös listát kell állítani a pártoknak, és ahhoz nem lesz elegendő a jövőben az egyéni körzetekben való egyezkedés.

{A}ki a 106 egyéni körzetből 50-ben nincs jelen, az megy a kukába

— véli a politikus.

Frissítés 13:25-kor:

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy véli, hogy „drámai gátlástalanság és felelőtlenség, hogy Orbán Viktor és kamukoalíciója nem az emberek életét védi, hanem a saját hatalmát! Hitvány módon visszaél a járványhelyzet miatt kapott lehetőségeivel!”

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők közös posztban jelentkeztek. „Máris visszaélt a kormány a felhatalmazással: a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy a parlamenti viták bojkottja mellett kizárólag a 22-es választási szabályokról tárgyaljanak a kormánnyal” — írták a Facebookon.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke mindössze ennyit írt:

„Egy világjárvány kellős közepén❓
👉Az emberélet nem számít.
👉A munkahely nem számít.
A választási törvény❓ Na az igen.”
Gyurcsány Ferenc Facebook-videójában kifejtette, hogy a magyar emberek magukra maradtak, a kormány pedig „elesett” a csatában. A DK-elnök úgy véli, hogy a Fidesz „alaptörvénybe betonozná a lopást.”

Budapest főpolgármestere Facebookon reagált a törvényjavaslatra:

Miközben életeket kell menteni,

a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással.

Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával.

Ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz. Ennek az alávalósághoz van csak köze” — véli Karácsony Gergely.

„A botrányosan későn megjelent kormányrendelet továbbra sem szól egy szót sem a járvány kezelésének egyik legfontosabb eleméről, a tesztkapacitások bővítéséről, a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről.

A főváros ezért folytatja szűrési programját, bővíti a tesztkapacitásokat, fokozzuk a szűrést a szociális intézményekben és felkészülünk a pedagógusok, iskolai dolgozók szűrésére a kerületekkel közösen” — írja Karácsony.

(Facebook)

(Címlapkép: Index/Huszti István)

Valódi Hírek