SZFE: Vége az egyetemfoglalásnak, de folytatják az ellenállást a diákok (+videó)

A járványszabályok miatt.

Kedden délután sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A diákok a kedd éjféltől életbe lépő járványügyi korlátozások miatt már korábban bejelentették, hogy feloldják az egyetem szeptember elseje óta tartó blokádját és más eszközökkel harcolnak tovább intézményük autonómiájáért.

Délután három órakor az egyetemfoglalók egy rövid előadással indították a sajtótájékoztatót, majd sokkal komolyabb hangnemre váltottak. Elmondták, hogy „a november 6-i fenntartói intézkedést, miszerint egyetemünkön az oktatás felfüggesztésre kerül a felsőoktatási törvényt

megsértve

hozták meg. Többek közt a Hallgatói Önkormányzat véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben.”

Mivel az eljárás jelenleg halasztó hatály alatt van, így a fenntartói rendelkezést a bíróság döntéséig nem lehet végrehajtani.

„A bíróság döntésének megalapozottsága érdekében, az oktatási tevékenység elismeréséért” a diákok az Oktatási Hivatalhoz fordultak, a dokumentációt – mely bizonyítja, hogy az illegitimnek nyilvánított vezetőség híresztelése ellenére minden kurzus meg volt tartva az egyetemen – a szerdai napon fogadják be. A hallgatók azt remélik, így elfogadásra kerül a tanulmányi félévük.

A hallgatók elmondták, hogy a hatályos járványügyi intézkedések miatt

„Az ellenállás egy ideig az épületeken kívül folyik majd.”

Az egyetem mi vagyunk, de a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik. Az egyetem fizikai foglalásának első 70 napja azt demonstrálta, hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amelyre nem is számítottunk.”

A fiatalok megköszönték a környéken lakók türelmét, a rendőrség segítségét és hálát adtak mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta őket. Mint mondták, ezek a visszajelzések adnak nekik erőt ahhoz, hogy tovább folytassák a felsőoktatás függetlenségéért vívott harcukat.

A tájékoztató végén a hallgatók szolidaritásukat fejezték ki az egészségügyi dolgozók mellett és arra kértek mindenkit, ismét tapssal álljanak ki a frontvonalban harcoló dolgozók mellett.

Videó:


.

Valódi Hírek