Káosz: Sírva beszél egy vidéki orvos a körülményekről, teljes fejetlenség az iskolákban is

Teljesítőképessége határán az egészségügy.

A telex.hu arról kérdezte olvasóit, hogy ők hogyan élik meg a járványhelyzetet. A beküldött történetekből az derül ki, hogy

teljes a káosz a magyar járványkezelésben.

Egymás után dőlnek ki az orvosok és az ápolók, a tesztelés követhetetlen és az iskolákban is fejetlenség uralkodik.

Az egyik megyei kórház orvosa, aki szintén elkapta a koronavírust, sírva beszélt a Telexnek a kórházban uralkodó körülményekről. Az orvos egy krónikus betegeket ellátó osztályon dolgozik. Hiába tettek meg mindent, hogy a covidos és nem covidos betegeket elkülönítsék, a vírus győzött, és felütötte a fejét a nem covidos osztályon.

„Október közepére berobbant a járvány. Miközben a betegek száma megduplázódott, aztán megtriplázódott a covidos részlegen, az orvosok és az ápolók megfeleződtek, mert ők is elkapták a vírust.” – nyilatkozta a Telex-nek az orvos.

Elmondása szerint mostanra az osztályon dolgozók fele karanténban van. Ilyen kevés emberrel nem tudják megoldani az ellátást, így jobb híján

az egészséges orvosok és ápolók előbb a nem covidos, aztán a covidos részlegen foglalkoznak a betegekkel.

Eközben folyamatosan érkeznek hozzájuk az ország más részeiből átvezényelt egészségügyi dolgozók, de a kezeléseket persze ott is folytatni kell, ahonnan ők jöttek.

Más olvasók az iskolákban tapasztalható kaotikus állapotokról meséltek: egy kisvárosi általános iskolában a szülőknek a vírus miatt nem szabad belépniük az épületbe, így a portán sorba állva várnak a gyerekeikre a napközi végeztével. A portás telefonál ilyenkor az adott osztály napközis tanárának, aki kiküldi a gyereket; ha nem éri el a tanár, akkor maga indul el érte. Emiatt

előfordult, hogy a szülőnek másfél órát kellett várnia a gyerekére.

Egy másik iskolában a kontaktkutatás sikerült elég érdekesen: az egyik gyereknek, aki 8 napja már egyébként is otthon volt, pozitív lett a tesztje, így kontaktkutatás címszóval hívogatták az osztálytársak szüleit a népegészségügyi központból.

Kiderült, hogy szinte mindenkinek más információkat adtak.

Volt, akinek azt mondták, hogy az egész osztálynak karanténban kell lennie két napig, mert a fertőzött gyereknek akkor járna le a 10 nap. Volt, akit későn hívtak, de olyan is, akinek azt mondták, hogy mehet iskolába.

(címlapkép: Varga Zoltán/MTI)

 

Valódi Hírek