Itt káosz lesz: Több milliárdos veszteséget okoz Budapestnek az Orbán-féle ingyenes parkolás

Vagy pont ez volt a cél?

Az index.hu körbekérdezte Budapest belső kerületeit, hogy mekkora bevételkiesésre számítanak az ingyenes parkolás következtében.

Orbán Viktor kedden jelentette be a rendkívüli jogrendet és az új intézkedéseket, amelyeket azóta rengeteg kritika ért. Az intézkedések része az ingyenes parkolás, amellyel kapcsolatban már tavasszal is rengeteg szakmai érvet fogalmaztak meg a kerületek.

Az Index arra volt kíváncsi, hogy a tavaszi és az őszi hullám parkolással kapcsolatos intézkedése mennyire érinti őket érzékenyen.

Az válasz: nagyon.

Terézváros

Itt tavasszal kész közlekedési káosz alakult ki az ingyenes parkolás hatására. A három hónap alatt ráadásul közel 400 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzatot az intézkedés.

Tavaly novemberben és decemberben 250 millió forint jött be az önkormányzatnak a parkolásokból – idén tehát hasonló nagyságú összegtől esnek el.

Az önkormányzat és a helyi lakosok ráadásul már tavasszal sem tapsoltak a döntésnek, most pedig az első hullám tapasztalatai alapján még kevésbé.

A terézvárosi önkormányzat szerint megszorításokra mindenképpen szükség lesz, bár elbocsátásokat egyelőre nem terveznek.

Józsefváros

Itt körülbelül 150-200 millió forintos bevételkiesést jelent majd az ingyenes parkolás bevezetése. Ha a tavaszi hullámot is hozzávesszük, közel 600 milliót bukik idén az önkormányzat.

Buda

„Annyi lesz a kiesés, amennyit nem fizetnek be” – válaszolta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az Indexnek. Ők nem számították ki pontosan, hogy mennyitől esnek el, de vélhetően a tavaszi három hónap bevételkiesésével lesz arányos az őszi-téli hiány is.

A II. kerület idén kb. 550 milliót veszít emiatt.

Az V. kerület zsebéből tavasszal milliárdos nagyságrendű összeget vett ki a veszélyhelyzet és az ingyenes parkolás, a VII. kerület pedig havonta kb. 125 milliót fog veszíteni, ahogy a március 11-től június 18-ig tartó időszakban is.

Mivel a parkolásból befolyt összegből fizetik a parkolóőröket, így jelenleg az ő helyzetük is bizonytalan.

(címlapkép forrása: budapestkornyeke.hu)

 

Valódi Hírek