ÉLŐ: Hat állam tartja lázban Amerikát, hol fog eldőlni az elnökválasztás eredménye?

Ma lesz új elnöke Egyesült Államoknak? Kövesse velünk élőben!

  • Továbbra sincs eredménye a 2020-as amerikai elnökválasztásnak. A győzelemhez 270 elektori szavazatot kell megszerezni az 538-ből.
  • A legutóbbi információk szerint Joe Biden 253 elektori szavazattal vezet, miután a kulcsfontosságú ún. billegő államok közül megnyerte Michigant, Wisconsint és New Hampshire-t is.
  • Donald Trump eddig 213 elektori szavazatot szerzett, nagy előnnyel nyert Floridában, Ohióban és Texasban is, Wisconsinban pedig újraszámlálást kért, mert állítása szerint szabálytalanság történt, ezért az eredmény is érvénytelen.
  • Pennsylvaniában, Nevadában még nem hirdettek eredményt, további négy államban, köztük Georgiában és Arizónában nagyon szoros az állás.

13:30 Az Egyesült Államokban két nappal a választások után még nem dőlt el ki lesz a következő, 46. elnök.

Jelen pillanatban még hat államban nem hirdettek eredményt. A verseny pedig több helyen is rendkívül szoros, alig néhány tized különbség van Donald Trump elnök és Joe Biden volt alelnök között:

Pennsylvania – 20 elektori szavazat: 89 százalékos feldolgozottságánál Trump vezet 50,7:48,1 arányban, több mint 160 ezer szavazattal. Végleges eredményt azonban csak péntekre ígértek az észak-keleti államban, mivel a legutóbbi információk szerint is még több mint 750 ezer levélszavazat vár feldolgozásra.

Alaska – 3 elektori szavazat: 50 százalékos feldolgozottságnál Trump csaknem 55 ezer szavazattal, 62,1:33,5 arányban vezet.

Arizona – 11 elektori szavazat: 88 százalékos feldolgozottságnál Joe Biden vezet 50,5:48,1 arányban, 68 ezer szavazattal. Trump hátránya azonban a levélszavazatok feldolgozásával arányosan csökken, magyar idő szerint délelőtt 10 órakor ugyanis még 74 ezer szavazattal maradt el Bidentől.

Georgia – 16 elektori szavazat: 98 százalékos feldolgozottságnál mindössze 0,4 százalékkal vezet Donald Trump. A két jelölt között mindössze 18 ezer szavazat a különbség és jelenleg főként azokat a levélszavazatokat dolgozzák fel, amelyek a demokrata bázisú nagyvárosokból érkeztek be, így az állás még szorosabbá válhat a következő órákban.

Nevada – 6 elektori szavazat: 75 százalékos feldolgozottságnál Joe Biden előnye kevesebb mint 8 ezer szavazat. A volt alelnök 49,3:48:7 arányban vezet Donald Trumppal szemben. Nevada állam legnépesebb megyéjéből, Clarkból helyi idő szerint délben (kb.hét óra múlva) ígértek frissítést a szavazatszámolással kapcsolatban.

Észak-Karolina – 15 elektori szavazat: 94 százalékos feldolgozottságnál Trump csaknem 77 ezer szavazattal vezet 50,1:48:7 arányban vezet a demokrata kihívójával szemben. Az államban viszont még csaknem egy hétig, november 12-ig várják a levélszavazatokat.

Az eddig 44 államban megszerzett elektori szavazatok alapján tehát magyar idő szerint délután fél kettőkor így állunk a BBC és a CNN összesítése alapján:

Joe Biden: 253 elektori szavazat

Donald Trump: 213 elektori szavazat.

A választást az nyeri, aki összesen 270 elektori szavazatot szerez.


12:00 Zsugorodik Trump előnye a 16 elektoros Georgiában. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál az elnök előnye mindössze 0,6 százalék, azaz durván 29 ezer szavazat a CBS News szerint.


11:28 A hat elektori szavazatot érő Nevadából helyi idő szerint csütörtök délelőtt adhatnak ki újabb eredményeket a CNN szerint. A nyugati államban jelenleg – 75 százalékos feldolgozottságnál – Biden vezet 7647 szavazattal, így a verseny még koránt sem lefutott.

A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetők az összes szavazat megszámlálását követelik a Clark megyei választási hivatal épülete előtt a nevadai Las Vegasban 2020. november 4-én. / Fotó: MTI/AP/John Locher


10:46 Mindössze 10 ezer levélszavazat vár feldolgozásra Georgia állam egyik legnépesebb megyéjében, Fultonban. A megyében egész éjszaka dolgoztak az elsősorban önkéntesekből álló szavazatszámlálók, akik óránként 3 ezer levélben beérkezett szavazattal végeznek.

Fulton megyében található a főként demokratákból álló Atlanta is.

Jelen pillanatban, 98 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump vezet 49.6:49.2 arányban, nagyjából 22,5 ezer szavazattal.

A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetők lehajtott fejjel állnak az Arizona állambeli Phoenix-ben 2020. november 4-én. / Fotó: MTI/AP/Matt York


10:35 A Guardian szerint is alakul az ún. sharpiegate Arizona államban, miután egyre több republikánus szavazó állítja azt, hogy érvénytelenítették a szavazatát, mert olyan alkoholos filcet használtak, amit „átüt a papíron”.

Ebben a videóban egyikük azt állítja, hogy a hagyományos tollakat sharpie-ra cserélték a szavazó helyiségekben, emiatt többen is érvénytelen szavazatokat adtak le.

Az arizonai állami tisztviselők szerint azonban ez hamis információ, minden szavazatot meg fognak számolni, így azokat is, amelyeken nem a hagyományos tollal, hanem sharpie-val, markerrel jelölték a voksokat.

A demokraták közül pedig többen is azt hangsúlyozták, hogy ez is csak egyike a republikánusok összeesküvési elméletének, amivel egy esetleges Biden-győzelmet akarnak aláásni.


10:15 A republikánusok továbbra is biztosak abban, hogy győzhetnek a kulcsfontosságú csatatérállamokban, így többek közt Georgiában, Arizónában és Pennsylvaniában.

A Trump-kampány szerint ugyanis jelen pillanatban hiába vezet Biden például a 11 elektori szavazatot érő Arizónában, a levélszavazatok folyamatos feldolgozása Trumpnak kedvez. Ha itt sikerül fordítani, szerintük a győzelem is elérhető közelségbe kerülhet.

Ugyanakkor arra is határozottan készülnek, hogy több államban is a szavazatok újraszámolását kérik és – feltehetően abban az esetben, ha mégsem Trump nyer – bíróságra viszik a végeredményt. (CNN)


10:00 A 11 elektori szavazatot jelentő Arizónában 10 ezer szavazattal csökkent Biden előnye, miután az egyik legnépesebb megyéből, Maricopából is beérkeztek az eredmények. Ez alapján 86 százalékos feldolgozottságnál jelenleg Trump hátránya 74 ezer szavazat.

Mindeközben Trump elnök támogatói közül többen is a közösségi médiában írtak arról, hogy a szavazataikat érvénytelenítették Arizónában, mert a papíron átütő alkoholos filctollal (ún. sharpie-val) adták le a voksaikat. Egy republikánus szavazó például Facebookon írt arról, hogy a tollát kicserélték markerre, emiatt érvénytelen lehet a szavazata – írja a BBC.

Katie Hobbs, Arizóna államtitkára azonban Twitteren igyekezett elcsitítani az indulatokat, mondván, tolltól függetlenül minden leadott szavazatot meg fognak számolni, azokat is, amiken filccel jelölték a voksot.

A demokraták szerint az ún. sharpiegate is annak a kampánynak a része, amellyel a szavazókat próbálják félreinformálni, ezzel aláásva egy esetleges Biden-győzelmet.


9:00 Az Oregon állambeli Portlandben mozgósították a Nemzeti Gárdát. Azt követően ugyanis, hogy Donald Trump bírósághoz fordult a szavazatszámlálás leállításáért, az emberek az utcán követelik, hogy minden beérkezett szavazatot számoljanak meg a központban. A város több pontján viszont erőszakossá váltak a tüntetések, emiatt azokat zavargásnak minősítette a rendőrség.

Minneapolisban több mint 200 tüntetőt tartóztatott le a rendőrség, miután eltorlaszolták az egyik legforgalmasabb főutat

De hasonló, a szavazatszámlálás folytatását követelő demonstrációk zajlanak New Yorkban, Philadelphiában és Georgiában is. (BBC)


8:15 Mindeközben Trump támogatói szenvedélyes imakört is tartanak az elnök újraválasztásáért. Itt éppen Paula White, lelki tanácsadó küzd azok ellen a „démoni erők ellen”, amik megpróbálják ellopni Trump választási győzelmét.


8:10 Így állunk most a Guardian összesítése szerint:

Illusztráció: Guardian


7:30 Trump támogatói több csatatérállamban utcára vonultak, hogy a szavazatszámlálás leállítását követeljék. Viszont van olyan állam is – többek közt Arizóna, ahol a szavazatok feldolgozásával arányosan csökken Trump hátránya Bidennel szemben -, ahol éppen az ellenkezőjét skandálják az elnök hívei.


7:20 Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában.

Wisconsinban és Michiganben – ahol Biden már győzött – a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz. (MTI)


7:15 Pennsylvaniában 71 százalékos a feldolgozottság, még csaknem 763 ezer levélszavazatot kell megszámolni a több mint 2,6 millióból. Az állam legnépesebb városából, Philadelphiából helyi idő szerint csütörtök éjjel hirdethetnek eredményt, míg a legnépesebb Fulton megyében egész éjszaka tarthat a szavazatszámlálás.


7:10 Egész éjszaka tarthat a levélszavazatok számlálása Georgiában, ahol helyi idő szerint most járnak éjszaka 1 óra tájékán. A legutóbbi jelentés szerint 49,6:49.2 arányban 29 ezer szavazattal Trump vezet a 16 elektori szavazatot érő dél-keleti államban.


6:55 Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje elkötelezte magát a párizsi klímaegyezményhez történő visszatérés mellett szerda este egy Twitter-üzenetben.

„Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá” – írta a bejegyzésben Joe Biden.

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben bejelentette kilépési szándékát, és a kormány 2019-ben meg is kezdte ennek folyamatát. A kilépés szerdán, november 4-én érvénybe is lépett. Ezt megerősítették Washingtonban és New Yorkban, az ENSZ klímatitkárságán is.

(Kiemelt fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis)

Valódi Hírek