Bécsi merénylet: Legalább három halálos áldozat, egy elkövető után hajtóvadászat indult

Ezt tudjuk kedd reggel.

Az osztrák rendőrség még legalább egy elkövetőjét keresi annak a merényletnek, amely hétfőn este történt Bécs belvárosában. Az ORF osztrák lap szerint a támadásban legalább hárman – egy nő és egy férfi, illetve az egyik támadó – életüket veszítették, 15 embert, köztük több rendőrt is lőtt sérülésekkel szállítottak kórházba.

Az eddigi információk szerint hétfőn este nyolc óra körül fegyveres támadók nyitottak tüzet Bécs belvárosának legalább hat pontján. A lövöldözés egyik helyszínének közelében volt a Seitenstettengasse zsinagóga, de az ekkor már zárva volt, így egyelőre nem világos, hogy az lett volna a célpontjuk. Egy órával később 21 óra 15 perc tájékán egy robbanás rázta meg a Schwedenplatz környékét, úgy tudni, az egyik támadó öngyilkos merényletet hajtott végre.

Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer kedd éjszakai tájékoztatása szerint egy elkövetőt jelenleg is nagy erőkkel keresnek az osztrák rendőrök, 150 Cobra-kommandóst, és több száz rendőrt vezényeltek az utcákra. Nehammer tájékoztatása szerint az egyik támadó – akinél sorozatlövő fegyver és megtévesztésként egy álbombamellényhez hasonló felszerelés is volt – az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

MTI/EPA/Christian Bruna

A támadás néhány órával azelőtt történt, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy hónapra korlátozó intézkedések lépnek életbe Ausztriában. Mától bezárnak a szórakozóhelyek, bárok és éttermek, így hétfőn este nagyon sok ember volt az utcán, éttermekben – írja a BBC.

Kedden éjszaka Sebastian Kurz, „förtelmes terrortámadásként” jellemezte az esetet. Nehammer belügyminiszter éjszakai sajtótájékoztatóján pedig arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, csak szükség esetén hagyják el otthonaikat.

Bécsben ma bezárják az iskolákat és az óvodákat is.

A belvárost „piros zónának” nyilvánították a hatóságok, számos mentő és rendőrautó jelent meg a helyszínen. Ezzel egy időben a határellenőrzést is megerősítették, a cseh-osztrák határon szúrópróba szerűen ellenőrzik az embereket. Erre a magyar-osztrákon azért nincs szükség, mert a határzár miatt mindenkit megállítanak.

(Kiemelt fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

(BBC/CNN/ORF nyomán)

 

Valódi Hírek