Alakul a káosz az oktatásban: Már öt pedagógus halt meg koronavírusban, egy iskolaigazgató lélegeztetőgépen van

Miközben nemhogy iskolabezárásról nincs szó, még a hivatalos járványügyi adatok is titkosak.

Koronavírus-fertőzés miatt elhunyt a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola egyik tanára – közölte a Népszavával a Karcagi Tankerületi Központ.

Vele együtt így már legalább

öt pedagógus

veszíthette életét a vírusfertőzés következtében.

Az MTI-nek ugyanis hétfőn a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is megerősítette, hogy a hévégén

elhunyt az iskola egyik tanára,

aki a hivatalos tájékoztatás szerint egészségi problémái miatt október 12-től távol volt az intézménytől. A 444.hu legfrissebb, keddi információi szerint viszont a tanárnő koronavírustesztje még a kórházba szállítása előtt pozitív lett.

A nyíregyházi iskolában 13 pedagógus megfertőződése miatt az iskola november 13-ig digitális munkarendben működik tovább.

Mindeközben kórházban ápolják egy borsodi szakképzési intézmény igazgatóját is, aki mesterséges lélegeztetésre szorul. Az iskolában több diák és oktató is megbetegedett, ezért a vezetőség hétfőn kezdeményezte

az intézmény bezárását és a távoktatásra való átállást.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, megyei ügyvivője ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, valóban koronavírusos az igazgató és ő is abban bízik, hogy az intézmény hamarosan engedélyt kap a digitális munkarendre.

A növekvő esetszámok és a halálozások, valamint az intézményvezetők és a pedagógusok kérése ellenére sem beszélhetünk még mindig érdemleges szigorításról az oktatási intézményekben.

Ráadásul a hivatalos szervek még azzal kapcsolatban is ellentétes tájékoztatást adnak, hogy az iskolai fertőzöttséggel kapcsolatban mi minősül szenzitív adatnak és mi nem.

Mivel Müller Cecília a múlt hét folyamán meg nem nevezett jogszabályi korlátokra, illetve a személyes, szenzitív adatok kezelésére hivatkozott, így az érdekvédelmi szervezetek hiába kérik,

nem tehetik közzé hivatalosan az iskolai fertőzöttségi adatokat.

A borsodi iskolaigazgató megbetegedésével kapcsolatban a Nemzeti Felnőttképzési és Szakképzési Hivatal is erre hivatkozik. A Népszavának azt írták: a hatályos jogszabályok értelmében minden egészséggel kapcsolatos adat a személyiségi jogok körébe tartozik. Ugyanakkor hozzátették, az őszi szünetben valamennyi szakképző intézményben megtörtént a fertőtlenítés, tanítási időben pedig minden iskola a járványügyi protokoll szerint jár el.

Ezzel szemben a Klebelsberg Központ azt írja: az iskolák maguk döntik el, hogy milyen járványügyi adatot tesznek közzé.

Több tankerület kifejezett kérésére egyébként több iskola a saját weboldalán rendszeresen beszámol arról, éppen mennyi diák és pedagógus kapta el a vírust.

(Népszava/444.hu/MTI nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Valódi Hírek