Havi százmillióba kerül a biodóm, aminek a tervezetthez képest fél évvel csúszik az átadása

Mire átadják, a kivitelezői garancia is lejár.

„Reális számítások szerint fél évvel később, 2024. szeptemberében adhatják át a fővárosi állatkertben épülő biodomot ahhoz az időponthoz képest, amit az optimista szcenárió alapján a budapesti önkormányzat pár hete megjelölt.” – írja a Népszava.

Többek közt ez derül ki az Enviroduna Kft. október elején nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely a biodóm-projektet értékeli, és a befejezés várható alternatíváit tárja fel.

Az ütemtervben és a költségvetésben rengeteg a bizonytalanság. Az ütemtervben többek között az is csúszáshoz vezet, hogy

a kormány – több más projekttel egyetemben – átvenné a fővárostól a beruházást.

A biodóm befejezését többek közt az alábbi tényezők hátráltatják:

  • A nagy növények a beszerzési helytől függően csak hosszabb karantén után helyezhetőek el a biodómban
  • a beültetéshez különleges állványrendszer szükséges, amit később le is kell majd bontani
  • az eredetileg megvásárolni kívánt növények sem méretben, sem elrendezésben, sem élőhely szempontjából nem illenek a kialakított növényvályúkhoz
  • az épület statikai merevítő bordái több helyen átszelik a kazettákat, így nem biztosított a vízelvezetés, máshol pedig a látogatói útvonalat keresztezik a merevítők.

A kivitelezést végző fővállalkozó Market Építő Zrt. ráadásul

a tervektől eltérő kivitelezésről nem értesítette a megrendelőt és a növényesítési tervek készítőjét.

Az építmény mindeddig 34,4 milliárd forintba került, de jelenlegi készültsége sem építészeti, sem gépészeti, sem elektromos szempontból nem felel meg a követelményeknek. Üzempróbákat nem megfelelő módon, vagy egyáltalán nem folytattak a kivitelezők.

„A medencéket például fel sem töltötték vízzel az októberi átadás-átvételkor, mivel magas a gépészeti rendszer elfertőződésének kockázata, illetve tönkremehetnek a szűrők. Csakhogy a milliárdos értékű medencegépészeti berendezések még a létesítmény megnyitása előtt elveszítik garanciájukat, így bármi gond lesz ezekkel, a javítás költségét a projekt befejezőjének kell állnia.” – áll a Népszava cikkében.

A 36 hónapos kivitelezői garanciát ráadásul a korábbi problémák miatt lehetetlen teljes körűen érvényesíteni. A tavaly augusztusban aláírt szerződésmódosításnak megfelelően az építmény teljes üzemeltetése idén novembertől a Fővárosi Állat- és Növénykert feladata – ez az elkövetkező 18 hónap mintegy 1,8 milliárdba fog kerülni az Enviroduna Kft. becslése szerint.

A jelentés szerint a biodóm üzemeltetése várhatóan a későbbiekben is veszteséges lesz.

„Bár az állatkert látogatószáma az új látványosságok megnyitása után a várakozások szerint jelentősen nő, de a külföldi példák azt mutatják, hogy az érdeklődés 3-4 év után visszaesik és a vonzerőt csak újabb fejlesztésekkel lehet feléleszteni, ami újabb befektetést igényel.”

Eközben az egyre magasabb költségvetési hiányt is a tulajdonosnak – jelen állás szerint a fővárosi önkormányzatnak – kell majd előteremteni.

(a kép forrása: zoobudapest.com)

 

Valódi Hírek