Orbán bejelentette: Áprilisban győzelmet hirdetünk a vírus fölött, addig is hétfőtől jön az új világ

Megtartotta szokásos beszédét a Kossuth Rádióban.

Csütörtök este virológiai megbeszélést tartott az Európai Unió 27 államfője, köztük Orbán Viktor is. A miniszterelnök aztán péntek reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt tapasztalatairól. Úgy fogalmazott, Európában „kész zűrzavar” folyik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Hozzátette:

Magyarországon sem könnyű, sőt nehéz a helyzet, de istenes.

A kormányfő ugyanakkor bizakodik, hiszen látva más európai országokat – példaként felhozta Ausztriát, Hollandiát, Belgiumot, Franciaországot és Olaszországot – „mi magyarok sokkal jobb helyzetben vagyunk”.

A csütörtöki csúccsal kapcsolatban elmondta, tettek egy kísérletet, hogy összehangolják a védekezést információcserével, határátlépési rendszer kidolgozásával. Ez utóbbi viszont nehézkesen megy, mindenki máshol akarja meghúzni a határt.

Mi magyarok például: „Nem akarunk igazából a föltétlenül szükségesnél több külföldit látni Magyarországon, és nem tanácsoljuk a honfitársainknak se, hogy külföldre menjenek. Ez most nem az utazásnak az ideje.”

Emellett a teszteredmények összehangolásában is vannak fennakadások:

„nem nagyon fűlik a fogunk ehhez sem, a saját rendszerében bízik mindenki”.

A miniszterelnök úgy számol, hogy december végén, január elején megérkezik az első adag koronavírus elleni vakcina. Ezzel a krónikus betegeket és az idősek közül a legveszélyeztetettebbeket be is tudják oltani, míg a nagyobb tömegek áprilisra kaphatnak a vakcinából. Az Operatív törzs ehhez kapcsolódóan készít majd egy átoltási tervet is.

Emellett a miniszterelnök hangsúlyozta, Kínával és Oroszországgal is folytatnak tárgyalásokat, mert szerinte ez a két ország halad a legjobban a fejlesztésekkel.

„Áprilisban nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen”

– jelentette ki.

Orbán kitért a november 2-tól életbe lépő maszkviselési szigorításokra is. Elmondta, hogy bár a magyarok nagyon fegyelmezettek, a rendőri szabályozásokra mégis szükség van, hiszen a járványhelyzet folyamatosan súlyosbodik, így a kormánynak is nő a felelőssége.

„A helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogyan az óvodákban mondják. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez,

hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik.

Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön” – mondta.

A kormányfő mindenkit megnyugtatott: „A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk ágyak tekintetében Európában a németek és az osztrákok mögött, lélegeztetőgépekben első helyen vagyunk.”

Kiemelte a magyar orvosok jelentőségét is, akikben az egész ország bízik, hiszen „az életünk az ő kezükben van”. Ehhez kapcsolódóan megemlítette az orvosok béremelésének fontosságát, és hangsúlyozta, a magyar kormány a válság idején is megemeli a béreket, az, hogy erre hogyan lesz pénzügyi keret, nem számít.

Elmondta, nem könnyű a helyzet a menedzselése, de optimistán tekint a jövőbe, hiszen tudja, Varga Mihály pénzügyminiszter egy „varázsló”, így ezt is meg tudja majd oldani.

A beszélgetés végén kitért a csütörtöki nizzai merényletre is:

„van tapasztalatunk a muszlim világról, éltünk együtt 150 évig”

– mondta Orbán, hozzátéve, ő maga is ismer itt élő muszlim embereket, akik kiegyensúlyozottak és békések, mégsem tartja ildomosnak, hogy többet beengedjünk az országba.

„Nem babra megy a játék. Föl vagyok dúlva, 1984-ben voltam először Nyugat-Európában, és láttam gyanús alakokat Amszterdamban, de nem volt vészes. Ma viszont már aggódunk, ha a gyerekeink nyugatra mennek, mert kevésbé biztonságos, ez nem normális dolog” – zárta a miniszterelnök.

Valódi Hírek