Fekete-Győr: Sokféle ember megfér most az asztalnál, mert felettük lebeg Orbán képe, amit le kell váltani (+videó)

Megvan a Momentum miniszterelnök-jelöltje is, de csak jövőre jelentik be, hogy ki az.

Fekete-Győr András a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában többek között az amerikai választásról, a világjárványról, a korrupcióról és a 2022-es választási esélyekről is beszélt.

A Momentum elnöke szerint fontos, hogy magyar politikusként állást foglaljon az amerikai elnökválasztásban, hiszen hosszú évtizedek óta közvetlen katonai szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak, valamint sok amerikai befektetés is tényező az országban.

Az USA-ban demokrata győzelmet remél, és bízik abban is: ha Donald Trump veszít, akkor nem fogja megpuccsolni Joe Bident, alkotmányos válság helyzetet eredményezve azzal, hogy

választási csalásra hivatkozva nem adja át az ovális iroda székét.

Gyurcsány Ferenc szintén a Harcosok Klubja vendégeként korábban azt nyilatkozta, hogy a DK ellenzéki közös listát szeretne. Fekete-Győr András szerint a jelenlegi helyzetben harmadlagos, inkább negyedleges ennek a kérdése, most az egészségügyre és járványhelyzetre kellene koncentrálnia az országnak. Arra, hogy a munkanélkülieknek hogyan lesz pénze, az önkormányzatok pedig hogyan tudnak közvetlen európai forrásokhoz jutni.

Ha a választót megkérdezik, hogy mi a fontos az ellenzéki összefogásban, Fekete-Győr szerint azt fogják mondani, hogy

legyen a miniszterelnök közös.

Emiatt Momentum ebben a kérdésben a leginkább elkötelezett. 2020 év végére viszont azt is ígérik, hogy az ellenzéki pártok bemutatnak egy közös programot.

Gyurcsánnyal ellentétben viszont a Momentum elnöke nem gondolja, hogy egyedüli hathatós megoldás a közös lista lenne. Nem érez semmiféle választói nyomást ezzel kapcsolatban. Ahogy fogalmaz:

„A maffiaállamot választókerületi szinten lehet legyőzni!

Van belőle 106, ebből meg kell nyerni 60-at, akkor ott a győzelem, és lehet egy új korszakot kezdeni Magyarországon!

– jelentette ki.

„A kleptokráciának nincs színe, az nem vörös, narancssárga vagy lila”

mondta Fekete-Győr, aki szerint éppen ezért a korrupció területén minden pártot – nemcsak a Fideszt – el kell számoltatni.

Arra a kérdésre, hogy Hadházy Ákosból lehet-e momentumos vagy Momentum által támogatott képviselő-jelölt 2022-ben, Fekete-Győr azt válaszolta: ő nem látja ennek akadályát.

A jelenleg független parlamenti képviselőként működő Hadházy – a Momentum elnöke szerint – egy „autonóm politikai szereplő”, akinek megvannak a saját elképzelései. Ezzel arra is utalt, hogy az SZFE-vel egy időben szervezett tüntetést a Kunigunda utcába.

De a Momentum számára Hadházy egy nagyon fontos szövetséges – vélekedett a pártelnök, aki azt is elárulta, hogy Szerencs óta is gyakran, szinte 3 naponta egyeztetnek. Megjegyezte: hasonló véleménye van Szél Bernadettről is.

Szerencsi időszaki választás kapcsán elmondta, az ellenzéki vereség is azt bizonyította, hogy előválasztásra van szükség, de hozzátette, nincs meggyőződve arról, hogy mind a 106 választókerületben szükséges lesz erre. Viszont még megbeszélés tárgya, hogy hány egyéni választókerületben kell előválasztást tartani.

A szerencsi időközi választások jelöltje, a jobbikos Bíró László kapcsán Fekete-Győr úgy fogalmazott: ő örülne annak, ha az ellenzéki jelölteknél felmerülő etikai kódexbe nem férne bele, hogy a jelöltnek korábbi rasszista bejegyzései legyenek.

Fekete-Győr a közös listával kapcsolatban elárulta, hogy a Momentumhoz egy Szabó Tímea-Karácsony Gergely vezette Párbeszéd áll a legközelebb:

„Velük bármikor meginnék egy sört,

elmennék egy jót enni, szórakozni, megvan ez a fajta jó személyes kémia”.

Az LMP-vel is érez egy ilyet a zöldpolitika miatt és a Kutyapárt is ott van a körben. A Jobbikról viszont elmondta, hogy egy távolabbi ideológiát képvisel, és a Bíró László-féle jelöltek miatt nehezebb köztük a megegyezés bizonyos jelöltek esetében, de hangsúlyozta, hogy a Jobbik egy korrekt partner.

„Nem hiába ülnek le olyan pártok egy asztalhoz, ahol az egyik rasszista, cigányellenes múlttal érkezik, a másik az egy Európa-párti múlttal, a harmadik egy zöld jelennel. Sokféle ember megfér most az asztalnál azért, mert felettük lebeg Orbán Viktor képe, amit le kell váltani. Viszont ez a kép össze fog törni”

– mondta Fekete-Győr.

Szerinte a Fidesz-ellenesség időlegesen felül tudja írni az ideológiai különbségeket, de csak egy időre. Viszont reméli, hogy a választások utána vissza fog állni egy egészséges demokratikus verseny az ideológiák között is.

Nem vitatja, hogy Gyurcsány Ferencnek és pártjának vagy az MSZP-nek nem lenne helye az ellenzéki összefogásban, de kiemelte, az ő esetükben, mivel voltak már kormányon, a negatív tapasztalatokból is tanulni kell:

„Fontos az, hogy mit rontottuk el az elmúlt 30 évben, és aztán csináljuk sokkal jobban. Az a célunk, hogy jól kormányozzunk: nem lopni, hazahozni a tudást külföldről és társadalmi békét teremteni, fideszesek és ellenzékiek között, jobboldaliak és baloldaliak között”.

Végezetül elárulta: a Momentumnak már van saját miniszterelnök-jelöltje, akit pártjuk köréből választottak ki, de csak a jövő évben fogják a személyét bejelenteni.

A Fekete-Győr Andrással készített interjút teljes egészében itt nézheti meg:

Valódi Hírek