60 milliárd forintot költene a kormány Budapestre, átvennék a beruházások költségeit

Tehermentesítenének.

A kormány a jó együttműködés jegyében kész arra, hogy átvállalja a jelentős budapesti városfejlesztések megvalósítását és ezek teljes költségfedezetét, ezzel tehermentesítve a fővárosi költségvetést – közölte Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel.

Fürjes elmondta, a kormány kedden döntött arról, hogy kész több tízmilliárd forintnyi budapesti városfejlesztést teljes egészében átvállalni, a fejlesztéseket megvalósítani és ezzel tehermentesíteni a fővárosi önkormányzat költségvetését.

A kormánydöntés lényege, hogy kizárólag a fővárosi önkormányzattal való megegyezés, kizárólag a főpolgármester igénye alapján a kormány kész az önkormányzat helyett viselni nagy budapesti városfejlesztések költségét, átvállalni a megvalósítás felelősségét – mondta az államtitkár.

Fürjes hozzátette, a kormány első körben

60 milliárd forintnyi

tehermentesítésre tesz javaslatot.

Az államtitkár elmondta a kormány, a főpolgármesterrel való megegyezés alapján kész

  • megvalósítani a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítását
  • a kétszer egysávos autóközlekedést fenntartó megújítását,
  • kifizetni és befejezni a Biodóm-beruházást,
  • biztosítani a turistabuszok Gellért-hegyi kitiltását lehetővé tevő, környezetbarát budai sikló megvalósítását,
  • meghosszabbítani a budai fonódó villamos hálózatát
  • bővíteni az Etele téri buszpályaudvart.

Ha a főváros elfogadja megoldási javaslatunkat, 60 milliárddal tehermentesítjük a fővárosi költségvetést, 60 milliárdot spórolhat meg a főpolgármester, 60 milliárd újabb extra segítséget kap Budapest” – mondta Fürjes Balázs államtitkár.

Karácsony Gergely főpolgármester a kormány javaslatával kapcsolatban a Népszavának adott szerdai interjújában elmondta:

„Az, hogy ez mennyire átgondolt szakmai javaslat, vagy inkább random politikai ötlet, jól mutatja, hogy a kormány eddig azzal revolverezte a fővárost, hogy miért nem veszi ki a Városliget Építési Szabályzatából a Hermina garázst és költi azt a forrást a biodómra. Megtettük, erre hirtelen fontossá vált a megépítése”.

Karácsony szerint a szolidaritási hozzájárulás megemelése

100 milliárd forintos mínuszt jelent ebben a ciklusban.

„Ehhez képest most beígérnek 50 milliárdot olyan fejlesztésekre, amit elsősorban ők akarnak megvalósítani. Ráadásul ezek az ígéretek mind 2022 utánra vonatkoznak, a Lánchíd-felújításának is csupán az utolsó részletét állja a kormány” – mondta a budapesti főpolgármester.

(MTI/Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek