Megszavazta a Fidesz: Jöhet az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezénylése két évre

Sokat nem fogják látni a családjukat.

Hétfőn elfogadta az Országgyűlés fideszes többsége a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb salátatörvény-javaslatot.

Ez megteremtette a lehetőségét az egészségügyi dolgozók kétéves határidejű átvezénylésének tíz napos határidővel a belügyminiszter döntésére.

A most elfogadott törvény értelmében az egészségügyi dolgozók átvezényléséről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetve az állami tisztifőorvos hozhat határozatot.

A törvény kifejezetten nevesíti, hogy egészségügyi válsághelyzetben bármely egészségügyi dolgozó átvezényelhető.

A parlament június 18-án úgy szüntette meg a veszélyhelyzetet, hogy a kormány még aznap el is rendelte az egészségügyi válsághelyzetet hat hónapra, vagyis december 18-ig.

(Ez határidő nélkül meghosszabbítható, amíg az országos tisztifőorvos szerint fennállnak a feltételei.)

Eddig a megyei kormányhivatalok dönthettek a kirendelésről – ezek megyén belül történtek -, most viszont országosan is megnyílt a lehetőség az átvezénylésre.

A salátatörvényben döntöttek a karanténszabályok szigorításáról is.

Eszerint a hatóságok által e-mailben elküldött karanténhatározatot kinyomtatva és a rendőrség által átadott piros figyelmeztető cédulát jól látható helyre ki kell rakni, ellenkező esetben 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható a szabályszegő.

Rig Lajos ellenzéki képviselő szerint a legtöbb magyar háztartásban ha meg is kapják az e-mailt, kinyomtatni biztosan nem tudják.

Ugyancsak 150 ezer forinttal büntethető az is, aki elhagyja a karantént. Többszöri szabálysértés esetén pedig akár napi 600 ezer forintos bírság is kiszabható.

Változnak a szerencsejátékok koncessziójára vonatkozó szabályok is: az ellenzék szerint azért, hogy az államnak lehetőséget nyújtson a kaszinók koncessziós díjának elengedésére a koronavírusra hivatkozva. A fideszes képviselők érdemben nem válaszoltak ezekre a kritikákra.

(Népszava nyomán)