Kiderült: Két év alatt több mint 250 millió forint közpénzt utazott el Orbán

Legalább 20 alkalommal a magyar honvédség luxusrepülőjét használták.

Tavaly és idén szeptemberig összesen

256 millió forintot

költöttek az adófizetők pénzéből Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának közügyekben végzett utazásaira – írja a Népszava a Külügyminisztériumtól megkapott lista alapján.

A lap szerint Orbán 2019 és idén szeptembere között tett összesen 55 külföldi utazása nagyrészt egynapos villámlátogatás volt, ezek útiköltsége viszont összesen 149 millió forintba került, míg a szállásokra 95 millió forintot költöttek el.

A Külügyminisztérium arról viszont nem közölt adatokat, hogy ez összesen hány vendégéjszakát jelentett, illetve azt sem részletezte, hogy a delegátus konkrétan hol szállt meg.

A Népszava számításaiból ellenben az látszik, hogy a két- vagy háromnapos utazások esetén Orbán Viktor és kísérői fejenként és átlagosan

78 ezer forintot

fizettek egy éjszakai szállásért. A delegátusba beleszámították a tolmácsot és a biztonságiakat is, akiket viszont –jegyzi meg az újság – feltehetően nem ugyanolyan körülmények között szállásoltak el, mint a miniszterelnököt.

Az utazások közül a legdrágább az idén januárban tett indonéz kiküldetés volt: ez a 12 fős küldöttség számára összesen 80 millió forintjába került az államnak.

Míg Orbán tavalyi, washingtoni egynapos látogatása során – amikor többek közt Donald Trump amerikai elnökkel is találkozott – a 18 fős delegáció szállásköltségére

9,6 millió forintot számoltak fel.

Azaz a szobaszámla egy éjszakára fejenként 533 ezer forintjába került az államnak.

De hasonlóan költséges szobaszámlát állítottak ki a 2019 szeptemberében tett római látogatás során is. A miniszterelnök és 11 fős kísérete három napot töltött az olasz fővárosban és 7,8 millió forintot fizetett a szállásért. Azaz – részletezi a Népszava – két vendégéjszakával számolva fejenként mintegy 325 ezerért szálltak meg az örök városban.

A Külügyminisztérium arról sem adott meg külön adatokat, hogy Orbán Viktor és delegátusa melyik esetben repült a nemzetközi légitársaság gépével és mikor használták a „honvédségi csapatszállítónak” vásárolt Airbus gépeket.

Annyi viszont kiderült, hogy Orbán a két év alatt összesen 20 alkalommal repült a magyar honvédségi luxusrepülővel. Így például 2019-ben a 28 fős miniszterelnöki küldöttség ezzel a ment el Jeruzsálembe is. Az útiköltség pedig 2,2 millió forintba került az államnak, ami nagyjából meg is felel az Airbus ekkora útra számított üzemeltetési költségeinek – írja a Népszava.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek