A Corvinus fideszes rektora megtiltotta, hogy a Szenátus szolidaritást vállaljon az SZFE-vel

Demokrácia, Fidesz-módra.

Megakadályozta Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, hogy rendhagyó ülésen szavazzon a Szenátus egy, az SZFE oktatóival és hallgatóival szolidaritást vállaló nyilatkozat kiadásáról.

A szolidaritási nyilatkozat-javaslat a 24.hu információi szerint elfogadása esetén kimondta volna, hogy:

„A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa kinyilvánítja szolidaritását a Színház és Filmművészeti Egyetem Szenátusával, munkavállalóival és hallgatóival, akik az Alaptörvényben foglalt joguknál fogva védelmezik egyetemük autonómiáját.”

A javaslat napirendre tűzését, amelyet Toronyai Gábor oktató, a Szenátus tagja október 6-án indítványozott, az egyetemet vezető testület egyharmada támogatta volna, Lánczi András fideszes rektor azonban így sem járult hozzá a nyilatkozatot tárgyaló rendkívüli ülés megtartásához.

Egy, a Szenátusnak elküldött, ugyancsak október 6-i levélben ugyanis a rektor úgy fogalmazott:

„a javasolt napirendi téma nem tartozik Egyetemünk Szenátusának hatáskörébe, így a kérést nem áll módomban teljesíteni.”

Lánczira válaszul egy héttel később Toronyai Gábor arra hívta fel a rektor figyelmét, hogy a Corvinus Egyetem hatályos ügyrendje szerint mindenképpen meg kell tárgyalni a szolidaritási nyilatkozat tervezetét a Szenátusnak, amennyiben azt a tagok egyharmada írásban kérvényezi.

Ettől az ügyrendtől pedig a rektor saját hatáskörben nem térhet el, ellenben a rendkívüli ülést köteles a kérést követő 15 napon belül összehívni.

Rosta Miklós tanár, a Szenátus egy másik tagja Lánczi viselkedésével kapcsolatban ezért a belső levelezésben megjegyezte a rektornak:

„Döntésed súlyosan sérti az egyetemi normákat és alapértékeket, azt antidemokratikusnak és bizalomrombolónak tartom.”

Lánczi azonban úgy érvelt, az egyetemi autonómiával kapcsolatos szolidaritási nyilatkozat „politikai, ideológiai kérdés”, ilyesmivel pedig szerinte a Corvinus nem foglalkozhat szenátusi üléseken.

Válaszára több oktató is jelezte, a szabályzat nem tiltja az ilyen kérdések napirendre vételét, és az ilyen nyilatkozatokat sem, mire a rektor már élesebb hangon úgy kezdett érvelni, hogy az SZFE ügye egyáltalán nem fontos egyetemének, vannak jóval fontosabb ügyek is.

Lánczi, miután előző válaszában elutasította „ideológiai kérdések tárgyalását”, a kormány retorikáját magáévá téve hozzátette: az SZFE ügye valóban jelentős, de szerinte annak fontosságát jelzi, hogy

„mert a magyar egyetemeknek valóban végre kell hajtania a maguk rendszerváltását, különben előbb vagy utóbb nem lesz rájuk szükség.”

Lánczi András a hosszú, viselkedését kifogásoló levélváltás végére sem változtatta meg álláspontját, így október folyamán egyszerűen nem hívta össze a Szenátus rendkívüli ülését.

Emlékezetes, hogy Lánczi a 2016-es megválasztása előtt még a Századvég Alapítvány nevű fideszes propagandaintézet elnökeként egy interjúban kifejtette,

„amit (a sajtóban) korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

(Mérce.hu / 24.hu)

Valódi Hírek