Október 23: Orbán koszorúzással indította a napot, az ellenzéki pártok közös videóban üzentek (+ videók!)

Ma 64 éve tört ki az 1956-os forradalom.

Orbán Viktor miniszterelnök Wittner Mária ’56-os szabadságharcossal a Corvin közben, az ’56-os pesti srác emlékművénél koszorúzott péntek kora reggel. A kormányfő nem mondott beszédet, de végighallgatta a koszorúzáshoz választott Cseh Tamás-dalt.

A videóban látszik, hogy egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el közösen az emlékműnél.

Az ellenzéki pártok közös videóban emlékeznek

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd úgy véli,

végre elérkezett az idő, hogy az 1956-os szabadságharcra is együtt, egységesen emlékezzenek.

A járványhelyzet miatt azonban az ellenzékiek nem tartanak megemlékezéseket, így Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő MTVA-székházhoz tervezett autós blokádján sem vesznek részt. Inkább a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét helyezik előtérbe.

A közös videót itt lehet megnézni:

Kevés program lesz idén a járvány miatt

Ugyan 9:00-kor a hagyományhoz híven felvonták a zászlót a Kossuth téren, idén nem számíthatunk tömeges megemlékezésekre október 23-án.

Zászlófelvonás 2020. október 23-án / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

11:00-kor kezdődött egy kiállítás a Városháza Parkban,

amely az ’56-os pesti nőket állítja előtérbe.

11 órától beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Karácsony elmondta, az idei megemlékezést a főváros önkormányzata a pesti nők emlékének szenteli.

„Mert a megemlékezések fájóan keveset szóltak a nők szerepéről. Pedig a nők áldozathozatala nélkül semmilyen változás semmilyen haladás el nem képzelhető” – mondta a főpolgármester, aki szerint a köztársaság, amelyért az ’56-os hősök is harcoltak, kilenc éve eltűnt Magyarország nevéből.

„A pesti nőkre emlékező kiállítás megnyitóján emlékeztetjük magunkat:

a legnagyobb bajokat sokszor öregedő urak okozták, és sokszor nők hozzák helyre.

Nem lehet véletlen, hogy a járvány idején legjobban, legemberségesebben védekező országok azok, amelyeket nők vezetnek” – fogalmazott a főpolgámester.

Rainer M. János történész elmondta, a 64 évvel ezelőtt történt forradalom után az állami szervek megpróbálták összeírni a résztvevők listáját, így sikerült kideríteni, hogy kb. egymillióan lehettek a forradalmárók, akiknek csaknem fele nő volt. Ezzel szemben mondta Rainer a megtorlást elszenvedők 30-40 ezres mintájában a nők aránya a tíz százalékot sem érte el.

„Mintha a megtorló rendőrség sem vette volna komolyan a nőket” – mondta a történész.

A kiállítást, amely Eörsi László, Pethő Andrea és Rainer M. János történészek szakmai együttműködésével jött létre november 16-ig bárki megnézheti.

A videót itt nézheti meg:

Varga Mihály a Pénzügyminisztérium tetejéről tartott beszédet

A Facebook-oldalára feltett videóban Varga Mihály a minisztérium József Nádor téri épületének a tetején állva tiszteleg az ‘56-os hősök előtt.

Azért a szokatlan helyszínválasztás, mert mint mondta, 64 évvel ezelőtt, egy nappal a forradalom kitörése után a minisztérium egyik 28 éves munkatársát a Pénzügyminisztérium mögötti épület padlásáról lőtték le – írja az atv.hu.

A videót itt lehet megnézni:

Hadházy Ákosék 14:30-kor vonulnak az MTVA-székház elé

„Meg kell mutatnunk a hatalomnak azt, hogy nem vagyunk hajlandóak egy olyan országban élni, ahol az embereknek nem lehet hangjuk” – mondta az esemény beharangozó videójában Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, a tüntetés társszervezője.

A tüntetést eredetileg hagyományosnak szervezték, de a járványügyi helyzet miatt végül az autós blokád mellett döntöttek, noha az eseményen biciklisek és gyalogosok is részt vehetnek.

A Telex.hu így fogalmaz:

„A mostani tiltakozásnak külön aktualitást ad, hogy a hét elején nyújtotta be az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága az MTVA jövő évi költségvetését. 2021-ben közel 118 milliárd forintot kap a közmédia, 22 milliárddal többet, mint az idei évre.”

16:00-kor kezdik az SZFE-s diákok és támogatóik az autonómiáért folytatott tüntetést.

„Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” írják a Facebook-eseménynél.

A diákok elhatárolódnak a pártpolitikától, mindenkit arra kérnek, hogy aki részt vesz az eseményen, az magánemberként tegye.

A gyülekező 16:00-kor lesz a Műegyetem rakparton, innen a Szabadság hídon át egészen az Urániáig sétálnak. Útközben megállnak a Március 15-e téren, és fáklyákat gyújtanak, majd az útvonal utolsó szakaszát némán tervezik megtenni.

18 órakor az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók megemlékezése várja a menetet.

Kilenc egyetem, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Szakszervezetek Szövetségének képviselője mond beszédet, valamint egy szimfonikus- és egy ötvenhat tagú cigányzenekar lép fel.

(A címlapkép forrása: avertesagoraja.hu)

Valódi Hírek