Megvan: jön a pluszpénz a nyugdíjasoknak, ami az MSZP szerint alamizsna

Nem is mindenkinek jár a mostani nyugdíjemelés.

Az idei évi nyugdíjkompenzációról a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet. Ami valójában egy évközi emelés is, mivel a kiegészítés mértéke meghaladja az 1 százalékpontot.

A rendelet szerint 1,2 százalékos nyugdíjemelést kapnak az idősek, ráadásul már a novemberi nyugdíj is magasabb lesz. Az előző hónapokra pedig egy összegben kaphatják meg a pénzt.

A rendelet tételesen felsorolja, hogy milyen ellátások esetében jár az emelés. Összevetve az egy évvel ezelőtti listával, egyedül abban találni különbséget, hogy akkor csak egyösszegű kifizetésben részesültek a jogosultak, most viszont évközi emelésre is sor kerül.

A részletszabályok szerint annak jár csak a magasabb nyugdíj,

aki januárban nyugdíjemelésben részesült.

Ez azt jelenti, hogy azokra nem vonatkozik a jogszabály, akiknek csak az idei évtől folyósítják az ellátásukat.

Fontos még, hogy már a novemberi nyugdíjra is vonatkozik ez a rendelet.

A január-októberi időszakra vonatkozóan pedig egy összegben folyósítják majd a különbözetet.

Másrészt a nyugdíjasok jó ha tudják, idén már nem várható további juttatás.

Az MSZP szerint az 1,2 százalékos emelés „alamizsna”

A szocialisták szerint a Fidesz ezzel a 1,2 százalékos emeléssel szúrja ki a nyugdíjasok szemét. A mostani rendszerben a Fidesz-kormány kifosztja a nyugdíjasokat.

Ahogy az MTI OS szolgálatán kiadott közleményükben írják:

„Miután az idősek 10 hónapon keresztül hiteleztek a kormánynak azért, mert szándékosan alultervezi az inflációt minden évben. Ez a módszer ugyanis arról szól, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.”

Az MSZP szerint a Fidesz ezzel magára hagyja azt a közel egymillió kisnyugdíjast is, akinek az ellátása az átlagnyugdíj alatt van.

Az ellenzéki párt ellenben azt javasolja, hogy a nyugdíjemelések meghatározásánál a fizetések növekedését is vegye figyelembe a kormány,

térjen vissza a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez.

„Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, ezért első lépésként a 13. havi nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani. Ezt követően pedig arra van szükség, hogy egy átmeneti időre ne százalékos nyugdíjemelésre, hanem egyösszegű nyugdíjemelésre kerüljön sor”

-írják.

Valódi Hírek