Homofób állami gyűlöletkeltés – ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet az Orbán-interjú miatt

Szerintük nem buzdít homoszexualitásra.

Nyolc civil szervezet fordult az ombudsmanhoz, mert úgy vélik, a miniszterelnöki rádióinterjúban a Meseország mindenkié című könyvvel kapcsolatos mondatok kimerítették a homofób gyűlöletkeltés fogalmát – jelent meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

A TASZ szerint a Dúró Dóra által teátrálisan ledarált mesekönyvben semmilyen szexuális tartalom nincsen, és

egyáltalán nem buzdít homoszexualitásra.

Egyszerűen csak megmutatja, hogy különböző marginalizált csoportok is léteznek is léteznek.

Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország” mindaddig, amíg „békén hagyják a gyerekeinket.”

A civilek szerint a kormányfő ezzel megerősíti azokat a sztereotípiákat, amelyek a szexuális kisebbségek felé irányulnak, azt sugallja továbbá, hogy gyermekeink fejlődését már az is veszélyezteti, ha egyáltalán tudnak ilyen csoportok létezéséről.

Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből – írják közleményükben.

Az aláíró civil szervezetek arra kérték az ombudsmant, hogy emelje fel a szavát Orbán homofób nyilatkozata ellen, és

„és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.” – írja a hvg.hu.

A civilek beadványukban azt is jelezték, hogy alapjogot sért, hogy bizonyos polgármesterek betiltották a könyvet az óvodákban. (Így tett a csepeli és a mezőkövesdi polgármester is.)

„Erre formailag sincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák.” – írja a TASZ.

A közlemény szerint az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

 

Valódi Hírek