Rosszul oltották be Orbánt, szakmai hibák sorozatát mutatja be a gyermekorvos

A beadott oltás így akár hatástalan vagy helyi mellékhatásokkal járó is lehet.

Kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban tudatta Orbán Viktor, hogy beadatta magának az influenza elleni védőoltást – írtuk meg tegnap.

Dr. Novák Hunor gyermekorvos azonban nem sokkal később egy részletes Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy szerinte a védőoltást helytelenül adták be a kormányfőnek. Az oltást végző orvos ugyanis

olyan szakmai hibákat vétett, amiket ma is tévesen oktatnak a fiatal orvosoknak.

A gyermekorvos hangsúlyozta, bejegyzésével nem az adott orvost, sokkal inkább az oktatási rendszer hibáit szeretné kritizálni.

Dr. Novák kifejtette, Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a deltaizomba kell beadni. Az viszont szerinte típushiba, hogy ilyenkor a bőrt összecsípik, hiszen ezt csak a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni.

Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás. Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül,

a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki

(viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás))” – magyarázta a szakorvos.

Szerinte régi hagyomány a beszúrás után a fecskendő visszaszívása is, hiszen a vállban mozgó tű is csak a fájdalmat fokozza. „Vállizomba adott oltásnál ez helytelen, felesleges, gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége, ezért a nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást” – vélekedett dr. Novák.

Emellett az orvos szerint rossz gyakorlatnak számít az izomba adott injekció lassú beadása is, azt ugyanis számos kutatás szerint jobb villámgyorsan beadni, mert kisebb fájdalommal jár.

A terület pofozgatása, ütögetése felesleges. Modern érzéstelenítő krémek és eszközök segítenek a fájdalom enyhítésében – írta dr. Novák Hunor, aki bejegyzését azzal zárta, az oltásbeadást ő is így tanulta, ahogy Orbán videójában látható.

„Mert „így szoktuk”. De utána olvastam, változtattam, remélem, minél több kolléga fog így tenni a jövőben!”

https://www.facebook.com/495574693873974/posts/3222917871139629/

Valódi Hírek