Már ezer fölötti halottja van az azeri-örmény háborúnak – Félő, hogy az oroszok és a törökök is beszállnak

A felek most Amerikától remélnek segítséget.

Örményország és Azerbajdzsán újabb támadásokkal gyanúsította meg egymást, miközben az országok külügyminiszterei Mike Pompeoval, az USA külügyminiszterével külön-külön folytatnának tárgyalásokat, mielőtt Törökország és Oroszország is beszállna a harcba – írja az Aljazeera.

Nagorno Karabakh-ban ismét összecsaptak egymással az örmény és az azeri erők, ezzel tovább folytatódnak az 1990-es évek óta eddig legtöbb áldozatot követelő harcok a térségben.

Szombaton a két ország képviselői ismét fegyverszünetről tárgyaltak, de ez nem gyakorolt kézzelfogható hatást a harcokra, melyek szeptember 27-én kezdődtek el.

A térségben amiatt aggódnak, hogy a konfliktusból olyan háború lehet, melyből Törökország és Oroszország sem marad ki.

Az azeri védelmi minisztérium számos területen számolt be összecsapásokról, többek között az ellenséges feleket elválasztó, vitatott terület határvonalainál.

Ugyanakkor Nagorno karabakhi örmény csoportok vezetői kedden bombázásról számoltak be, mely leginkább a konfliktusos terület déli régióit érintette.

A nagornoi enklávé Azerbajdzsán területén található, de örmények irányítják, akik vagy függetlenednének, vagy Örményországhoz csatlakoznának.

Az elmúlt közel öt hónapban több száz ember vesztette életét a fegyveres konfliktusban; mindkét oldalon több tucat civil is.

Az örmények 772 katona halálát jelentették, Azerbajdzsán pedig nem nyilatkozott arról, hogy hány halálos áldozata van a hadseregnek.

Kedden Ilham Alyev, azeri elnök azt állította, hogy sikerült területeket foglalniuk; miközben az örmények arról számoltak be, hogy visszaverték az azeri támadásokat és kontroll alatt tudják tartani a helyzetet.

Az Aljazeera egyelőre nem tudta egyik fél állítását sem alátámasztani.

Mindeközben az azeri és örmény külügyminiszterek várhatóan külön- külön találkoznak majd Mike Pompeoval Washingtonban.

Az ENSZ biztonsági tanácsának tagjai hétfőn azt kérték, hogy Örményország és Azerbajdzsán tartsa tiszteletben a humanitárius fegyverszüneti egyezményt.

(aljazeera.com)

Valódi Hírek