Nem jött be az operatív törzs jóslata, több mint duplájára nőtt a halálozások száma (+videó)

Müller Cecília szerint „egy kicsit másképp kell most szeretnünk egymást”.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója a megszokott módon, a járványdatok felsorolásával kezdődött.

Az elmúlt 24 órában 989 fővel nőtt a beazonosított koronavírusos betegek száma. Ezzel 48 757 a fertőzöttek száma.

Elhunyt 38 – a hivatalos adatok szerint idős, krónikusan beteg – ember, velük együtt

1211-en haltak meg a betegségben itthon.

Az aktuális aktív fertőzöttek száma jelenleg 32 909.

Hétfőhöz képest nőtt a kórházban ápoltak száma is, összesen 1960-an szorulnak egészségügyi ellátásra, közülük 197 beteg van lélegeztetőgépen.

A növekvő pozitív esetek és a halálozások számának növekedésével kapcsolatosan Müller Cecília elmondta: az adatok növekvő aránya is mutatja a fertőzés gyorsuló terjedését, noha a tesztkapacitás korlátai miatt sok fertőzés kimaradhat a statisztikából.

„Számítottunk arra, amit már négy-öt héttel ezelőtt közöltünk, hogy a pandémia előrehaladtával az elhunytak száma is emelkedni fog. Ennek vagyunk tanúi most”.

Az operatív törzs vezetője három héttel korábban még arról beszélt, hogy a napi 8-10 halálesethez kell hozzászoknunk. Ez a szám azóta több mint a duplájára nőtt, átlagosan napi 22 halálesetet regisztrálnak.

Müller Cecília közölte, jelenleg 46 iskolában és 21 óvodában találtak koronavírusos beteget, összesen pedig 156 osztályban zajlik digitális oktatás.

Müller hangsúlyozta, az őszi szünet alatt valamennyi iskolában fertőtlenítenek majd, ahol korábban fertőzöttet találtak, ott a honvédség bevonásával. Hozzátette, az őszi szünet alatt is fontos a távolságtartás és a fokozott védekezés.

„Egy picit most másképp kell szeretnünk egymást” – mondta a tisztifőorvos.

Az operatív törzs vezetője kitért a betegek emelkedő életkorára is: míg korábban a 20-29 éves korosztályt fenyegette a vírus leginkább, most a 40-49 év közötti felnőttek közt terjed elsősorban.

A 14 éven aluli gyermekek közt továbbra is elenyésző a fertőzöttek száma, az idősebb generáció tagjai viszont még mindig fokozottan veszélyeztetettek. A fertőzöttek átlag életkora a múlt heti adatok alapján 44,4 év volt.

A betegek 52 százaléka nő.

Müller Cecília mindenkit megnyugtatott: az influenza oltások valamennyi háziorvosi rendelőbe megérkeztek. Javasolta, az idősek és a krónikus betegek előzetes időpontegyeztetést követően mihamarabb keressék fel a háziorvosukat és oltassák be magukat.

Újságírói kérdésként elhangzott: mi lesz azokkal az orvosokkal, akik nem hajlandóak oda menni, ahová központilag vezénylik őket. Müller Cecília kitérő válaszában a hippokratészi eskü fontosságáról beszélt és hangsúlyozta, mindenkinek ott kell helyt állnia, ahol éppen dolga van.

Hozzátette: nincs tudomása olyan esetről, ahol

az orvos megtagadta volna az áthelyezést.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet a fehér ruhás csalókra, akik hamis önkormányzati papírokkal házalva, fertőtlenítés címszó alatt igyekeznek bejutni a lakásokba. Az alezredes azt javasolta, ha ilyen személyek csengetne be hozzánk, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal és értesítsük a rendőrséget is.

Videó:

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/722561145009171

Valódi Hírek