Megszavazták: Feltételesen sem szabadulhatnak a fegyházból a legsúlyosabb bűnözők

Egyhangúlag döntött a parlament.

Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

A képviselők kedden 165 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről.

A továbbiakban a bíróság csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást még a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben, így pl. a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél is.

Abban az esetben, ha a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményben, akkor a technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett kötelező pártfogó felügyeletet és távoltartást is elrendelnie az áldozatok védelme érdekében.

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelező lesz a pártfogó felügyelet elrendelése, a távolságtartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető.

Az igazságügyi miniszter nyilatkozatában emlékeztetett: a mostani döntést az is indokolja, hogy a bíróság az Igazságügyi Minisztérium jelentése szerint is hibázott, amikor

túl enyhe büntetésre ítélte és idő előtt kiengedte a börtönből

a később a győri kettős gyilkosságot elkövető apát.

(MTI)