Bejelentették: Közel áll az EU, hogy megoldja a menekültkérdést

Nem számolnak Orbánnal.

Horst Seehofer, Németország belügyminisztere óvatos optimizmussal nyilatkozott az Európai Bizottság migrációra vonatkozó indítványáról egy belügyminiszteri videókonferenciát követően.

Véleménye szerint az EU meg fog tudni egyezni migráció kérdését illetően a javaslat főbb pontjaiban. Seehofer kijelentésének azért is van jelentősége, mert a bizottság elnöke jelenleg a német Ursula von der Leyen.

A tanács új indítványa három pilléren nyugszik, melyek remélhetőleg biztosítják, hogy a Földközi-tengeri országok, amelyek a menedékkérők kötelező elosztását kérték, és a Közép-európai országok, melyek nem akarnak menekülteket befogadni, is elfogadhatónak találják.

Az új indítvány

  • első pillére az érkezők EU-ba való belépését megelőző ellenőrzés lenne,
  • a második egy úgynevezett „szolidaritási és felelősségvállalási mechanizmus”, mely azt biztosítaná, hogy az ország, melybe érkeznek a menekültek, a befogadás helyett olyan módon is segíthesse a menekülteket, azaz mutathasson szolidaritást a befogadásra szorulókkal, hogy segítse hazajutásukat, oda, ahonnan eljöttek: ezt visszatérési szponzorálásnak nevezik,
  • az indítvány harmadik pillére pedig azt hangsúlyozza, hogy az EU-n kívüli államok együttműködését is kérnék a menekültek hazajuttatásának megkönnyítésében.

A Politico munkatársa betekintést nyert egy előzetes dokumentumba, melyben azt javasolják, hogy az országok „lépésről-lépésre” haladjanak. Ez azt jelentené, hogy első körben a politikai kérdésekre fókuszálnának, azaz azokra az eljárásokra, melyeken az EU-ba belépőknek át kell esnie, illetve a rendszerrel való visszaélés esélyének csökkentését.

Seehofer az ülést követő sajtótájékoztatón így fogalmazott: „nem könnyű feladattal állunk szemben…de a mai ülés okot ad az optimizmusra, hogy sikerrel járunk.”

A tervezet további részeinek kidolgozása már a januártól esedékes portugál elnökségre vár.

(Politico nyomán)

Valódi Hírek