Esztergályos Cecília az SZFE-ügyről: „A diákok helyében összetenném a két kezem, hogy demokráciában élünk!”

Azt üzeni a fiataloknak, hogy inkább legyenek hálásak.

A 24.hu kedden egy ózdi fellépése előtt telefonon érte utol Esztergályos Cecíliát, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli sajnálatos eseményekről kérdezzék őt.

A színésznő elmondta: nem követi közelről az eseményeket, de az interneten „elégedetlen emberek sikolyát hallja”, ám ő egy más, történelmi léptékből nézi a dolgokat:

„Hála Istennek, demokrácia van. Mindenki elmondhatja bánatát, búját, és megpróbálnak rajta segíteni. Az én időmben ilyen nem volt.

1960-ban végeztem a Balettintézetben, kilenc évig jártam oda, hogy klasszikus balerina lehessek.

A diplomafellépés másnapján reggel közölte az igazgatómester, hogy kötelező mennem Pécsre. 17 és fél évesek voltunk, tehát kiskorúak, és világos volt, hogy aki nem megy le, az nem kap diplomát, hazamehet mosogatni.

Tehát a fiatalságnak, középkorúaknak üzenem: hálásnak kell lenni, hogy ebben a mai világban élnek, és tudnak változtatni, meg tudják választani, mik szeretnének lenni. Az én időmben erről szó sem lehetett.

A másik diplomám színművészeti volt, ott is az történt, hogy kijelöltek egy színházat, és oda kellett menni.

Nem választhattuk meg a tanárainkat, örülhettünk, legalábbis én örültem, hogy felvettek mind a két főiskolára, és ma két diplomás, boldog ember vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek”

– mondta a 24.hu-nak a színésznő, aki szerint a demokrácia és diktatúra fogalmaival a mai fiataloknak sem ártana tisztában lennie, és hálát adhatnának az égnek, hogy nem kellett megtapasztalniuk az utóbbit.

„Én összetenném a két kezem – össze is teszem –, hogy ebben a világban élek már.”

– fogalmazott Esztergályos Cecília.

(24.hu)

Valódi Hírek