Szlávik: Már látjuk, hogy napokon belül be fog robbanni a járvány egyes városokban

Pont akkor jön az igazi baj, amikorra az emberek elkezdték bagatellizálni a problémát.

A szennyvízből vett minták alapján látszik, hogy egyes városokban emelkedni fog a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szerinte téves az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes, mert nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt meg is halhat.

A koronavírus a halálozások számát tekintve sokkal veszélyesebb, mint az influenza – mondta.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti leginkább, mint a koronavírus.

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta.

Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.

Hétfőre egyébként 576 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 8963 főre nőtt a hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu.

Az összesítése szerint vasárnapról hétfőre elhunyt egy krónikus beteg, az elhunytak száma vele együtt már

625 fő.

Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő.

164 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

(MTI)