„Hősök vagytok, akik benne lesznek a történelemkönyvben!” – Rengetegen tüntettek a SZFE szabadságáért

Valami elkezdődött.

Az Iványi Gábor-féle Oltalom Egyesület felhívására tüntettek a Színművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt pénteken este.

Miután Bródy János dalokat adott elő, az első felszólaló, Iványi Gábor lelkész arról beszélt, hogy az SZFE diákjai valódi kockázatot vállaltak, amikor kiálltak a szabadságukért.

fotó: Botos Tamás /444

Iványi szerint bátor a hallgatók kiállása, mert a hatalom haragjára egészen biztosan számíthatnak.

A lelkész megjegyezte, hogy diákok és mesterek egyaránt kiálltak az SZFE-ért, utóbbiak azzal, hogy nem vállalták tovább az oktatást, mert nem akarják, hogy beleszóljanak a munkájukba.

És ugyan sokan kiálltak az SZFE mellett, de Iványi megjegyezte hogy az akadémikusok, az egyetemek, a Magyar Rektori Konferencia viszont hallgat.

„Pókhálós csend van, de ezt a csendet ennek a közösségnek meg kell törni!”

– fogalmazott Iványi Gábor.

Szirtes Ágnes színművész azzal kezdte, hogy meghajtja magát az SZFE hallgatói előtt, akik kiállnak az igazságért, példát mutatva ezzel.

A színésznő arról beszélt, hogy nem hitte volna, hogy visszajönnek azok az idők, amikor a legelesettebbektől vesznek el a hatalmasok.

L. Ritók Nóra elmondta: 21 év óta képviseli a gyermekszegénység ügyét, és szerinte egyre nehezebb ez a munka.

Azt mondta, a szegregátumokat érti, hogy ott miért nehéz az élet, de a döntéshozói szintet nem érti: szerinte ahol van erőforrás, hatalom, ott felelősségnek is lennie kellene, hogy értsék, mivel járnak a döntéseik.

Szerinte ő már csak a „megtűrt” kategóriába is alig fér bele a kormány szemében, míg korábban valamiféle szakmai alapon támogatták.

Az Igazgyöngy Alapítvány támogatásait ugyanis megfelezte idén a kormány, az elvont 8,5 millió forintot közösségi gyűjtésből sikerült pótolni.

Nem érti, hogy miért fontosabbak a kormánynak az „üresen kongó stadionok” és a vadászati kiállítás, mint a szegények.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház színésze azt mondta, azért „áll itt, mert utálja, hogy itt kell állnia”.

Azt mondta, ő az egyetemen vált azzá az emberré, aki most, és egyébként gyereke, is az SZFE-re jár, érte is kiáll. Ahogy a szegény gyerekeket oktató szervezetekért, akikkel szolidaritást kell vállalni.

Molnár Áron, azaz NoáR szerint vissza kell vennünk a szavainkat, mert azokat a politika kisajátította.

Nem szabad engedni, hogy a „liberális” szitokszó legyen, mert az azt jelenti, hogy szabadelvű, semmi mást.

Arról is beszélt, hogy le kell bontani a félelem rendszerét, ennek érdekében nem szabad hallgatni, szolidárisnak kell lenni.

Szalay Kriszta színművész szerint a hatalom azt kéri, hogy az emberek csukják be a szájukat, miután kinyitották, hogy letoljanak a torkukon valamit.

A színész dühösen beszélt „a simlis Orbánról”, szerinte nyikhaj politikusok vezetik az országot, akik lenyúlnak mindent.

Szalay Kriszta azt mondta, nem is akar ezekről az emberekről beszélni, hanem a tüntetést szervezőkről, akik „hősök”, mert a szegényeken segítenek, és az SZFE-s egyetemistákról, akik

„benne lesznek a történelemkönyvekben, mert példaképek”.

A programról készült teljes videót >>IDE KATTINTVA<< tudod megnézni.

Legközelebb vasárnap demonstrálnak az SZFE miatt: akkor élőláncot szerveznek az egyetem és a Parlament közé. Erről bővebben itt írtunk:

Nem hátrálnak: Élőláncot szerveznek a diákok a Színművészeti és a Parlament közé (+videó)

.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek