Nagy Ervin: Vidnyánszky egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott

Ha a hatalom belenyúl a művészet függetlenségébe, azzal azt érik el, hogy fellázadjanak az emberek – figyelmeztet a színész.

„Ordas baklövés” politikai ügyet csinálni a színészképzésből Nagy Ervin szerint, aki az RTL Klubnak nyilatkozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről.

A színész felidézte, hogy dolgozott együtt Vidnyánszky Attilával, de akkor még „sokkal nyitottabb ember volt”.

„Nem tudom, mi történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg”

– mondta az SZFE kuratóriumának múlt hónapban kinevezett elnökéről.

Nagy Ervin szerint eljöhet a nap, amikor a kuratóriumi elnök

„egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott”.

A színész szerint az SZFE hallgatói egyáltalán nem csinálnak politikát ebből az ügyből, csupán kiállnak a tanáraik mellett, akiktől meg akarják tanulni a színészszakmát, és

„Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanári kart, hogy fölálljon”.

Nagy Ervin szerint semmi baj nincs a Színművészeti Egyetemmel, „nem kell úgy csinálni, mintha itt valami hatalmas változásra lenne szükség – ez hazugság”. Ezt az is alátámasztja, hogy a fiatalabb generációkat látva ő úgy érzi, minden rendben van.

Nagy Ervin úgy gondolja, hogy amelyik ország a saját művészetét vagy tudományos életét megpróbálja befolyásolni, „az zsákutcába kerül”, és azt fogja elérni, hogy az emberek fellázadjanak, pont úgy, ahogy most is történik.

Jelenleg az egész színészszakma úgy gondolja, hogy most olyan visszafordíthatatlan folyamatok mennek végbe, aminek később az egész ország kárát fogja látni – mondta Nagy Ervin, aki arra kér mindenkit, vállaljon szolidaritás az egyetem hallgatóival.

Ha ő lenne most diák, ott lenne velük a barikádon – tette hozzá.

.

Kapcsolódó cikkünk:

Iványi Gáborék is csatlakoznak, nagy tüntetés lesz pénteken a Színművészeti előtt

.

(RTL Klub / hvg.hu)

Valódi Hírek