Kiderült: Hazudott Kásler, a bruttó 500 ezer forint nem támogatás, pályázniuk kell érte a tanároknak

Kétoldalú megállapodást kell hozzá kötni és megfelelni egy nagyon szigorú követelményrendszernek.

Szerdán jelentette be Kásler Miklós, hogy bruttó 500 ezer forintos támogatást kap 10 ezer, hátrányos helyzetű településen élő pedagógus; 400 települést választottak ki a projektre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most közleményében azt írja, Kásler szavaival szemben semmiféle „támogatásról” nincs szó: az EFOP-pályázat egy feladat megvalósításához kötendő összeg.

Azaz a Klebelsberg Központ számára kiírt 6,43 milliárd forintos keretösszegű pályázat keretében

„a kedvezményezett pedagógus kétoldalú megállapodást köt majd a Klebelsberg Központtal, hogy tanóráin megvalósít egy másfél oldal hosszan felsorolt követelményrendszert”.

A PDSZ rámutat: „ez egyáltalán nem egy egyszerű támogatás, ahogy Kásler úr atyaian elővezette videóinterjújában”, és a program aránytalanul komoly követelményeket támaszt a résztvevő pedagógusokkal szemben

nettó 300 ezer forint

körüli összegért cserébe.

Vagyis nem a pedagógusok munkájának elismeréséről van szó, hanem – ahogy minden uniós projekt esetében – a pénzért cserébe extra feladatokat kell végezni.

A felhívás szerint

  • a tanároknak élményszerű oktatási környezetet kell biztosítaniuk, több digitális eszközt kell használniuk,
  • erősíteniük kell a digitális kompetenciákat, kiemelten kell figyelniük a közösség újjáépítésére,
  • be kell építeniük a tanmenetbe a digitális oktatás idején feldolgozott tananyagot, ezt át kell ismételniük,
    kezelniük kell az egyéni problémákat,
  • a tankerület pedig a KRÉTA nevű online rendszerben követi majd, hogy a tanárok megfelelő szemlélettel tartják-e az óráikat.

A szakszervezet hozzáteszi: nagyon szerencsétlennek és károsnak tartják azt a megoldást, hogy a kormányzat nagy ritkán egy-egy összeg erejéig premizálja a munkavállalók egy részét.

„Ez rossz gyakorlat. Különösen akkor az, amikor a követeléseink alapvető eleme az a Fidesz és a kormány által is megígért, törvénybe is foglalt majd elkaszált elv, miszerint a pedagógus-bértábla tételei a mindenkori minimálbérhez igazítva emelkedjenek”

– írja a PDSZ.

FRISSÍTÉS: Az ügy kapcsán szombat délután közleményt adott ki a Klebelsberg Központ, idézzük:

“A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől származó hamis információkkal szemben a valóság az, hogy az érintett intézményekben dolgozó kollégáknak nem kell pályázniuk. A pedagógusok, gyógypedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak automatikusan részesei a projektnek. A részvétel önkéntes, ezért bárki jelezheti, ha nem kíván csatlakozni. Az sem igaz, hogy többet kell adminisztrálniuk a tanároknak, vagy éppen visszafizetési kötelezettség terhelné őket a már kifizetett díjak esetében.

A Klebelsberg Központ az EFOP-3.1.11-19 „Kedvezményezett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatása” c. felhívás alapján valósítja meg a projektet. A Felhívás célja az érintett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak esetében az említett intézményekben tanuló diákokkal kapcsolatos pedagógusi feladatok támogatásával a tanulói lemorzsolódás visszaszorítása. A projekt elismeri, hogy a kollegák többlet időt és figyelmet fordítanak a tanulókra az esetleges lemaradások kompenzációjáért, és a 2019/2020 tanévben elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend során feldolgozott tananyagokhoz kapcsolódó felmérés, ismétlés és visszamérés keretében végzett többlet feladatot díjazza.

A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok mindent megtesznek azért, hogy a tanév biztonságosan elkezdődhessen, folyamatosan ezen dolgozunk az iskolákkal együtt. Sajnálatos, hogy egyes szervezetek ezt kívánják ellehetetleníteni rövidtávú politikai érdekből.”

(nedolgozzingyen.hu)