Két napra vagyunk a magyar vállalkozások tömeges csődjétől, Orbánnak lépnie kell – figyelmeztet a DK

Augusztus 31-én lejár az a csekély állami bérpótlék, amit eddig adtak, miközben jön a járvány második hulláma.

Nem elég, hogy az Orbán-kormány a legszűkmarkúbb válságkezelő csomagot tette le az asztalra az egész EU-ban, két nap múlva, augusztus 31-el még ez a kevés állami segítség is véget ér, lejár az állami bérpótlék igénylésének lehetősége – hívta fel a figyelmet szombaton Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, az ellenzék EP-delegációvezetője.

“Mondhatnánk, hogy ez beláthatatlan következményekkel járhat, de ezek a következmények nagyon is beláthatóak: ez magyar vállalkozások ezrei számára egyenlő a halálos ítélettel, magyar emberek tízezrei veszíthetik el az állásukat 1-2 hét leforgása alatt.

Nem véletlen, hogy az EU-ban sehol sem járnak le az állami válságkezelő programok, Németország például 2021 végéig, tehát nem idén év végéig, hanem a jövő év végéig hosszabbítja meg az állami bérpótlék-programját.”

– sorolta a politikus, hozzátéve, a franciák is a hosszabbítás mellett döntöttek.

Molnár Csaba közölte, a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy azonnal hosszabbítsa meg az augusztus 31-én lejáró állami bérpótlék-programot, legalább még egy évre különben magyar vállalkozások ezrei fognak tönkremenni, magyar emberek tízezrei fognak az utcára kerülni heteken belül.

“A DK szerint mindössze 2 nap választja el a kormányt attól, hogy a magyar gazdaság rövid távon helyrehozhatatlan károkat szenvedjen és fejest ugorjon a válság egy, az eddiginél is mélyebb bugyrába.

A DK szerint európai magyarként jogunk van ahhoz, hogy a kormány megvédje a vállalkozásainkat és a munkahelyeinket, az elmúlt hónapok eseményei alapján azonban könnyen lehet, hogy a kormány ismét cserbenhagyja az országot.”

– hangsúlyozta az EP-képviselő, kiemelve, nem csupán meghosszabbítani, hanem szélesíteni is kell ezt a programot.

Molnár Csaba elmondta, a magyar kormány összesen csupán 50 milliárd forintot költött a bérpótlékokra, ami nagyjából akkora összeg, mint amit Semjén Zsolt vadászati kiállítására fordítottak.

Úgy fogalmazott, az Orbán-kormány szűkmarkúsága eddig is csak mélyítette a válságot: nálunk a legmagasabb az infláció, az államháztartási hiány lassan a tízszerese a tervezettnek, a gazdaság a második negyedévben közel

14%-kal esett vissza.

“Ezek egészen hihetetlen, brutális számok, nem véletlen, hogy minden országban sokkal nagyobb válságkezelő csomagok működtek az elmúlt hónapokban.

Gondoljunk csak bele, Németország 2021 végéig vállalta, hogy kifizeti a rövidített munkaidőben dolgozók bérének egy részét, ráadásul minél tovább tart a válság, annál nagyobb mértékben.

Ehhez képest nálunk még ezt a szánalmas bérpótlék-programot, a magyar vállalkozások utolsó, vékonyka szalmaszálát sem voltak hajlandóak eddig meghosszabbítani.”

– mondta zárásként Molnár Csaba.

Két nap választ el minket a magyar vállalkozások tömeges csődjétől

Két nap választ el minket a magyar vállalkozások tömeges csődjétől.Követeljük, hogy hosszabbítsák meg az állami bérpótlék-programot, különben vállalkozások ezrei fognak csődbe menni!Kövesd élőben, és oszd meg dr. Molnár Csaba online sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2020. augusztus 29., szombat

.