A DK megtorpedózta a temetkezési költségek drágításáról szóló fővárosi javaslatot

Nem szavazzák meg, így a kérdés el is dőlt.

Nemrég Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes jelentette be, hogy miután évek óta nem követte az inflációt a temetkezések hatósági ára a fővárosban, ezért emelésre készülnek.

A sírhelymegváltás például drasztikusan, 20 százalékkal emelkedne, ám a szórásos temetésnél nem növelnének az árakon. A javaslatot egyébként az MSZP-s Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jegyzi.

A díjszabás temetőnként eltérő lenne, a budafoki temetőben például a földbetemetéses elhelyezés 25 évre 137 ezer forintba kerülne az emelés után.

A DK azonban szerdán közölte: nem lesz az emelésből semmi, mivel a párt nem szavazza meg azt a közgyűlésben, az MSZP és a Párbeszéd pedig önmagában kevés hozzá, hogy átvigye a drágítást.

A DK mai közleményében azt írja:

A Demokratikus Koalíció nem tartja sem időszerűnek, sem társadalmilag előkészítettnek a fővárosi temetkezési árak emelését.

Egyetértünk a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülettel abban, hogy egy ilyen intézkedést nem szabad meghozni, amíg létre nem jön a Fővárosi Idősügyi Tanács, az számba nem veszi egy ilyen döntés esetleges társadalmi következményeit, és meg nem tárgyalja a nehéz sorsú idősek kiadásainak kompenzálását is figyelembe vevő javaslatokat.

A DK fővárosi képviselői éppen ezért arra kérték a főpolgármestert, hogy vegye le a temetkezés árának megemelését a holnapi Fővárosi Körgyűlés napirendjéről. Ennek következményeképp tehát nem fognak emelkedni a fővárosi temetkezési költségek.

A DK szerint áremelés helyett jóval inkább a temetkezési költségek csökkentésére lenne szükség, ehhez azonban az kell, hogy a kormány eltörölje a temetkezés 27%-os áfakulcsát.

Felháborítónak tartjuk, hogy miután a magyarok életükben is a világ legmagasabb áfáját fizetik, a kormány még a haláluk után is ezzel sújtja őket és gyászoló családjaikat.

– zárul az ellenzéki párt közleménye.

(hang.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek