Alkalmatlanok: 1500-ból 1000 iskolarendőr-jelölt kihullott az első rostán

Használhatnak gumibotot, bilincset, gázspray-t.

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Nemzettel.

Amúgy csaknem 1500-an jelentkeztek, de a pályázók közül az alkalmassági és kiválasztási eljárás után csak 500-an kezdhették meg a képzést.

A pedagógiai-pszichológiai képzés oktatóit az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelöli ki. A bűnmegelőzési leckéket a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által felkért szakemberektől sajátíthatják el az érintettek, a rendvédelmi felkészítést pedig a megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai végzik.

Az iskolaőrök feladata az intézményi házirend betartatása lesz, munkájuk során – úgymond “a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően” – használhatnak gumibotot, bilincset, gázspray-t.

Intézkedési jogosultságuk csak az iskola területére terjed majd ki, tanítási időben. Mintegy 500 állami intézmény érintett, vagyis ha minden kiválasztott sikeresen teljesíti a képzést, akkor lesz elegendő iskolaőr.

Bár az eredetileg megszabott jelentkezési határidő már lejárt, az esetleges fluk­tuáció kezelésére Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is várják a jelentkezőket – közölte az ORFK a Magyar Nemzettel.