Elege lett Vidnyánszkyból a legendás Kossuth-díjas rendezőnek: felmondott

“Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása”.

Nyílt levélben írta meg véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetről Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, melyben az intézmény új kuratóriumi elnökének, Vidnyánszky Attilának is üzent.

A legendás rendező és tanár szerint Vidnyánszky “legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!

A rendező úgy folytatja: “megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket ‘szakmabeliként’ politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak“.

Székely Gábor szerint Vidnyánszky “az európai színházi megmérettetésben jelesen vizsgázó magyar színházi élet sikerét még csak röpke ideig élhette meg”.

Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása.

Mindezért az ön által felügyelt egyetemen szeptember 1-től szerződésemet felmondom, megkezdett munkámat, ha az osztályfőnökök igénylik, bérezés nélkül folytatom.

Súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!” – írta.