A Fidesz ifjúsági szervezete már nem is hazudja, hogy európai: Nem írják alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

Egyébként annak sem lelni nyomát, hogy a magyar miniszterelnök, vagy a kormány tagjai elítélték volna.

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a fehérorosz elnökválasztás alatt és után történteket, azonban a Fidelitas és az IKSZ képviselői ezt a nyilatkozatot nem írták alá.

A választást az eddigi elnök, Orbán Viktor „szövetségese”, Lukasenko nyerte. Az elcsalt választások után kirobbant tüntetéssorozat után legalább 6000 tüntetőt tartóztattak le, legalább egy ember meghalt. Aggodalmát fejezte ki az Európai Unió és az Egyesült államok is.

A YEPP ezt a közleményt adta ki: „A békés szavazás reményét számos aktus sértette, elsősorban a békés tüntetők letartóztatása, valamint a katonaság által alkalmazott túlzott erőszak. Elítéljük ezeket az erőszakos cselekedeteket, és azt kérjük, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat. A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Fehéroroszországban.”

A YEPP-nek 39 országból 63 szervezet a tagja, Magyarországról a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ).

A nyilatkozatot egyik magyar tagszervezet képviselője sem írta alá,

pedig már 51 vezető európai kereszténydemokrata ifjúsági politikus látta el kézjegyével a felhívást, akik 28 tagpártot képviselnek.

Bár a Fidesz tagságát az EPP felfüggesztette, ez nem érintette a Fidelitas tagságát, sőt, Magyar Ágnes Zsófia személyében az egyik alelnököt is a Fidesz utánpótlása adja a nemzetközi szervezetben.

Kapcsolódó cikkünk:

Rendkívüli: Lukasenko lekapcsoltatta az internetet egész Belorussziában az elcsalt választások után

(Magyar hang nyomán)

Valódi Hírek