Meghalt az a siklóernyős, akit a szakszerűtlen mentést végző honvédségi helikopter sodort le egy fáról

15 métert zuhant, hetekig küzdött az életéért.

Meghalt az a siklóernyős, aki egy magas fán akadt fenn július elején Vértesszőlősnél – írta meg az Index. A férfit a mentésére érkezett honvédségi helikopter rotorszele sodorta le a fáról.

A férfi egy barátjával indult siklóernyőzni, de 200 méteres magasságban gondjai akadtak, mentőernyőt dobott, majd sértetlenül leereszkedett az erdőbe. A két ernyő azonban fennakadt a 20-25 méter magas fákon. A siklóernyős behúzta magát az egyikhez, rögzítette a beülőjét, mielőtt kiszállt és lemászott egy Y-ágba, körülbelül 15-20 méter magasan.

A kiérkező tűzoltók és a rendőri helyszínelők együtt felhívták a fán ülő férfit, aki elmondta, hogy semmi baja, próbálja értesíteni a mentőket.

A tűzoltók viszont azt közölték, hogy megkezdik a mentést. A férfi felajánlotta, hogy ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, lejön, mert

képzett alpinista.

De a tűzoltók azt válaszolták, hogy nem tudnak felszerelést biztosítani. Ezután megjött az első helikopter, a mentőké. A mentőorvos jelezte, hogy úgy hallotta, útban van Pápáról egy MI-8as honvédségi helikopter, ami szerinte

erre a célra alkalmatlan,

elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8-as által keltett szél – emlékeztet cikkében a 444.hu.

A szerencsétlenül járt férfi társa az esetről azt mondta: az MI-8-as (katonai helikopter) a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé.

Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott, kb. 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek. Mondom a Zsoltinak, vedd fel a sisakodat legalább, amit meg is tett.

Megindult másodszor is a katonai helikopter. (…) A fa, amin a Zsolt ült nem bírta azt, hogy a rajta lévő 25 nm ernyő és 15 nm mentőernyő tépi vitorlaként a 100 km/h-s szélben és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a Zsolt ült és próbált kapaszkodni.

15 métert zuhant.

Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen„.

A férfi halálhírét a családja jogi képviselője, Tóth M. Gábor is megerősítette.

A balesetben a siklóernyős mellett egy mentőtiszt is súlyosan megsérült.

(Képünk illusztráció.)

Valódi Hírek