Ennél melegebb már nem lesz idén nyáron

Szombaton volt az év legmelegebb napja.

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 36,7 Celsius-fokot mérték szombaton Budakalászon, a szakemberek szerint valószínűleg ez lesz az idei hőmérsékleti csúcs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: a szombati maximumok 34-35 fok körül alakultak a legmelegebb helyeken. A Budapesttől északra elterülő Budakalászon viszont csaknem 37 fokot mértek.

Megjegyezték, hogy a budakalászi műszer elvileg pontos és szabályosan telepített, az állomás elhelyezkedéséből fakadhat a kiemelkedő érték. Gyenge déli-délkeleti áramlás esetén ugyanis a főváros keltette hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban emeli a hőmérsékletet.

A hősziget-effektus ilyenkor a budakalászi mérőpont környékén eredményez 1-2 fokos hőtöbbletet. Részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is, amely a második legmagasabb érték (35,4 fok) volt szombaton.

Kitértek arra is, hogy a Budakalászon mért adatnak azért lehet az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert könnyen előfordulhat, hogy az idei nyáron már nem lesz magasabb hőmérséklet, amit műszerek regisztrálnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban az MTI-nek készített elemzései szerint

  • 2019-ben a nyár legmelegebb napja augusztus 12. volt, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztrált az ottani állomás.
  • 2018-ban – ahogy most – Budakalászon mérték a nyár legmagasabb hőmérsékletét: 36,6 fokot, amelyet július 29-én és augusztus 9-én mértek.
  • 2017-ben viszont jóval magasabb volt a hőmérséklet a legmelegebb nyári napon. 2017. augusztus 4-én Kübekháza és Főnyed mérőállomásokon is 40,3 fokot rögzítettek.
  • Az eddigi legmagasabb mért hőmérséklet 41,9 fok volt Magyarországon, ezt 2007. július 20-án Kiskunhalason rögzítették.

Valódi Hírek