Meghátrált a Magyar Posta: Kifizetik a 8 százalékos béremelést a dolgozóknak

Egy komoly tüntetés kellett hozzá.

A Magyar Posta Zrt. csütörtökön délután bejelentette, hogy megállapodtak a postás szakszervezettel az éves szinten 8 százalékos alapbér-emelésben, amit differenciált módon biztosítanának: havi 4000-8000 forintos alapbér-emelést kapnak a legalább 10 éve a cégnél dolgozók, és az éves teljesítmény-elismerést is megtarthatják.

A két juttatást figyelembe véve a Magyar Posta szerint a béremelés a dolgozók közel felét érinti, és a teljesítmény elismeréssel is kalkulálva 14 ezer dolgozó részesül majd összesen 10%-os, éves szintű béremelésben.

Az állami tulajdonú cég közölte azt is, számításaik szerint a szakszervezetekkel kialkudott béremelés, amely visszamenőlegesen, május elsejei hatályú, összesen 6 milliárd forintba fog majd kerülni.

A szakszervezetek a kialkudott megegyezést teljes sikerként értékelték mai sajtótájékoztatójukon.

A postások béremeléséért harcoló szakszervezetek, vagyis a Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők szövetsége a teljesen koordinált, egységes fellépéssel elérte, hogy egyszeri juttatás helyett rendszerszerű, az alapbérbe is beépülő béremelést harcoljanak ki a Magyar Postától.

Tóth Zsuzsanna, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke szerint, noha a cég szinte a végsőkig ragaszkodott az egyszeri juttatás tervéhez, ezt az egységes szakszervezeti fellépés csak most, az utolsó napokban fordította át a dolgozók számára kedvezőbb, állandó alapbér-emelés felé.

Pfeifer Tamás, a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (POMÉSZ) vezetője szerint nagyon fontos volt, hogy az ugyancsak bérrendezésért harcoló közlekedési szakszervezetek szolidaritást tanúsítottak irántuk, és kiálltak értük, ezzel megkönnyítve dolgukat.

A sikeres megegyezés előtt a postás szakszervezetek korábban nagy tüntetést is tartottak a bérrendezés érdekében Budapest belvárosában, illetve sztrájkbizottságot is alakítottak, amennyiben az 5 hónapos tárgyalás-sorozat nem vezetett volna eredményre.

(via Mérce)

Valódi Hírek