DK: Hatalmas leépítés jön, 2000 embert küldenek el a győri Audi-gyárból

Így védte meg a munkahelyeket a Fidesz.

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy már csak pár hét kell ahhoz, hogy visszaálljon a foglalkoztatottság a járvány előtti szintre, ehhez képest Arató Gergely szerint a DK-hoz érkezett állampolgári megkeresések alapján ennek éppen az ellenkezője történik.

„A győri Audi-gyárból értesüléseink szerint legalább kétezer embert küldenek el ezekben a napokban és hetekben úgy, hogy nem hosszabbítják meg a szerződéseiket.

– ismertette vasárnapi sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezető-helyettese.

Arató hozzátette:

„Ezek az elbocsájtások így a hivatalos adatokban ugyan nem számítanak leépítésnek, de az tény, hogy csak ott kétezer munkahellyel kevesebb lesz.

A szakszervezetektől azt halljuk, hogy a győri ráadásul nem egyedi eset, az egész országban hasonló módszerekkel, titokban zajlanak a többezres leépítések az iparban.”


.

Arató közölte, a Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy a kormány befejezze a hazudozást, a hamisan csengő sikerjelentések gyártását, és szembenézzen a válsággal.

“A DK szerint ma azért zajlanak az egész országban nagyszabású leépítések, mert a kormány mindeddig elmulasztotta az érdemi válságkezelést.

Ezt már nem lehet a vírus számlájára írni, ez már az Orbán-kormány felelőssége. Borítékolható volt, hogy valós válságkezelés híján tömegesen fognak megszűnni a munkahelyek.”

– foglalta össze a politikus, hozzátéve, a DK éppen ezért azt követeli, hogy a kormány hosszabbítsa meg az augusztus végéig tartó munkahely-védelmi bértámogatást és jelentősen szélesítse ki a támogatottak körét, valamint a támogatás mértékét is.

“Ha az Orbán-kormány ezt nem teszi meg, akkor egy hónap múlva nem jobban, hanem a mostaninál is rosszabbul fog állni a magyar ipar és a magyar gazdaság.”

– hangsúlyozta Arató.

Arra is kitért, hogy a szakszervezetektől érkező vészjelzések alapján nem csak Győrben zajlik a legnagyobb titokban tömeges leépítés.

“Mivel egész Európában visszaesett a gazdaság, ez érint minden magyarországi összeszerelő-üzemet. Ez jellemzően úgy zajlik, hogy nem hosszabbítják meg a munkavállalók határozott idejű szerződéseit, így nem lehet a szó jogi értelmében elbocsájtásról vagy leépítésről beszélni.

A köznapi értelmében azonban igen, hiszen ha több ezer, vagy akár több tízezer magyarnak szűnik meg az állása ezekben a hetekben, az bizony leépítést, kevesebb munkahelyet és növekvő munkanélküliséget jelent.”

– mondta zárásként a politikus.

Valódi Hírek