Kiderült, mekkora lehet a gazdasági visszaesés idén, Orbán ezt is benézte

A pénzügyminiszter elmondta a számokat.

Az eddigi 3 százalékosra becsült egész éves gazdasági visszaesés helyett most már úgy látja a Pénzügyminisztérium, hogy 5 százalékos lehet a recesszió.

Ezzel párhuzamosan az egész éves államháztartási hiány is a korábban mondott 3,8-4 százaléknál nagyobb lehet a GDP arányában – mondta el Varga Mihály az állami rádióban.

Mindez azzal együtt igaz, hogy a tárcavezető szerint az áprilisi mély recesszióból elkezdett visszajönni a gazdaság májusban, és júniusban már némi gazdasági növekedést is mértek, de ezzel együtt is a második negyedévi

GDP 10 százalékkal eshetett vissza.

Varga Mihály a minap közzétett első hathavi államháztartási hiány adatok kapcsán azt mondta, hogy míg eredetileg egész évre 488 milliárd forintos, a GDP 1 százalékát kitevő deficittel kalkuláltak, addig a vírusválság miatt, a megugró védelmi kiadások és elmaradó adóbevételek hatására a félév végére már 1837 milliárd forintos hiány alakult ki, ami a GDP 4 százaléka.

A pénzügyminiszter szerint a

hiány év végére még magasabb lehet,

mert a gazdaság újraindítása további forrásokat igényel, és a járvány második hullámára is lehet számítani.

Mindeközben vicces, vagy inkább szánalmas, hogy a Matolcsy György vezette nemzeti bank továbbra is GDP-növekedést vár. Az MNB-n kívül senki sem gondolja, hogy idén nőhet a magyar gazdaság.

(Portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek