Kiderült: A magyar betegek negyede és az elhunytak fele kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust

Így állunk.

A Magyarországon regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, a haláleseteknek pedig csaknem a fele intézményi fertőzés nyomán következett be.

Ez derült ki abból a levélből, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyez, és amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott ma az Index rendelkezésére.

Az országos tisztifőorvos a július 14-ei adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergelyt, hogy

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.”

Július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, azaz lényegében minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt.

A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben.

Az Index emlékeztet: évek óta folyamatosan romlanak a kórházi fertőzésekről szóló adatok Magyarországon, ám arról, hogy a koronavírus-fertőzés valójában milyen komoly kockázattal járhat az egészségügyi intézményekben, most látni az első hivatalos adatokat.

Egyébként is rendszeres kritika, hogy a hivatalos szervek nem adnak érthető tájékoztatást a kórházakban elkapott fertőzések számáról.

Bár a 2018-ról szóló jelentés valamelyest átláthatóbb volt a megelőzőeknél, abból még mindig nem lehetett megtudni, hogy hányan fertőződtek és hányan haltak meg 2018-ban kórházi fertőzésben.

Ugyanakkor számítások szerint a három kötelezően jelentendő kategóriában a fertőzések száma 15 151 volt, a betegek közül

541-en

bele is haltak a kórházban összeszedett fertőzésbe.

(Index)

Valódi Hírek