Nagy változás következik az adózási rendben: új korszak kezdődik

Több tízmilliárd forinttal nőhet évente az állam bevétele.

Az online számla kiterjesztésével új korszak kezdődik 2020. július 1-jén az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben.

Az online számlázás nemcsak az áfabevallások jövőbeni adóhivatali elkészítésének képezheti az alapját, hanem segíthet a feketegazdaság szereplői, az adóelkerülők elleni küzdelemben is – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

A szerdán hatályba lépő változás, amely kiterjeszti az Online Számla elnevezésű valós idejű adatszolgáltatási rendszer kereteit, óriási jelentőségű. Az adóelkerülés lehetősége ezzel a kisebb üzleteknél is a minimálisra csökkenhet – mondta Izer Norbert.

Szakmai becslések szerint már az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése is egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott. A rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkassza bevételét – mondta az államtitkár.

Eddig havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, az így bejövő számlákban havonta 1200 milliárd forint összegű áfa szerepelt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek, még mielőtt az első számlájukat ki kellene állítaniuk, regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében. Most a regisztráció a lényeg – mondta.

Valódi Hírek