Mi történhetett már megint? Megemelkedett a radioaktivitás szintje Észak-Európában

Elsőre az ugrik be, amikor 1986-ban titkolóztak.

Megemelkedett a radioaktivitás Finnországban és Svédországban, a térség államai szerint a szennyezés Nyugat-Oroszország felől érkezett.

Egy német hírportált idéz a hvg.hu. A közegészségügyi hatóságok úgy vélik,

a sugárzás egy oroszországi atomerőműből származik,

és vélhetően megsérülhetett egy üzemanyagrúd.

Az orosz illetékesek, a Roszenergoatom vezetői nem erősítették meg, hogy bármilyen baleset történt volna. Azt mondják, a térségben lévő atomerőművek fennakadás nélkül üzemelnek, és a szentpétervári és murmanszki területen június során nem változott meg a radioaktivitás szintje.

Európában jelenleg 181 reaktor működik: Nyugat-Európában 108, Kelet- és Közép-Európában 73.

A sugárzás mostani emelkedése miatt sokaknak az 1986-os csernobili atombaleset jutott az eszébe.

Akkor a szovjet hatóságok napokig nem voltak hajlandóak elismerni a súlyos atombaleset bekövetkeztét. A sugárzást – a külföldi államok közül – akkor is először az észak-európai országokban észlelték.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be az akkor a Szovjetunióhoz tartozó ukrán szovjet szocialista köztársaság területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. Robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe nagy mennyiségű radioaktív anyag került, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták. Az atomerőmű körül ezt a 30 kilométeres, Fehéroroszágba is átnyúló, nyugati irányba viszont 60 kilométerre is kiterjedő területet tiltott övezetté minősítették, ahová most is csak különleges engedéllyel lehet belépni.