Karácsony: „Ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni”

A kormány egyelőre hajthatatlan.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban huzakodik Karácsony Gergely főpolgármesterrel Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.

Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító javaslat már idén elvenne 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval” – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester a helyzet leírására egy régi anekdotát idéz:

A kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest beleroskad – közölte Karácsony Gergely.

A főváros azért „roskadhat bele” a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni évről-évre Budapesttől, amiből

minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Lánchidat

– írja a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a kormányzati kommunikáció azt szeretné bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért,

mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak.

Vagyis azon a városvezetésen kérik számon a Lánchíd állapotát, amelyik nyolc hónapja van hivatalban, miközben nekik lett volna 108 hónapjuk a felújításra – írja Karácsony Gergely.

Karácsony felidézi: hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni.

Amikor pedig világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására. Ezt a változatot azonban a kormány elutasítja.

Valódi Hírek