Debrecenben a csórók adójából támogatják az elit gyerekek luxusiskoláját

Hárommillió forintba kerül egy éves tandíj, mégis a közösből segítik ki az intézményt.

Körülbelül 300 millió forintot különített el támogatásként a tavaly indított elitiskola, a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) működésébe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat.

Az iskola az önkormányzat többségi, valamint a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában van.

Egy helyi ellenzéki képviselő mondta el a Népszavának: az iskolában 54 gyerek fejezi be az első tanévet idén: óvodások, és első és második osztályosok.

Az óvodások éves tandíja közel 2,5 millió forint, míg az elsősök és másodikosok után közel 3 millió forintot kell befizetniük a szülőknek.

A tandíjból körülbelül 130-150 millió forint folyt be.

Ennek most a dupláját teszik bele közpénzből.

A Népszavának a városházánál nem mondtak részleteket az ügyről.

A lap szerint az iskola akkor lenne önfenntartó, ha legalább 300 diák járna oda egyszerre. Ezt az üzleti tervek alapján négy-öt éven belül kellene elérni.

Addig azonban az önkormányzat tolja bele a pénzt az elitképzésbe, és tulajdonképpen az átlagkeresetű helyiek finanszírozzák azt, hogy a gazdag családok gyerekei kiemelt színvonalú angol nyelvű oktatásban részesüljenek.

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő a Népszavának arról beszélt: Debrecenben köztudott, hogyan toborozták a gyerekeket, a város vezetése gyakorlatilag személyesen kérte fel a fideszes holdudvarhoz tartozó vállalkozókat, hogy írassák ide a gyerekeiket, unokáikat.

„Jól tudjuk, milyen súllyal esik latba egy ilyen egy „kérés” ott, ahol a támogatások, pályázati források elosztása nem feltétlenül piaci alapokon működik” – mondta Varga.

Valódi Hírek