Vállalkozók panaszkodnak: Rommá bünteti a NAV a válság miatt bajba jutott cégeket

Nincs kegyelem.

A kormány a „gazdaságvédelmi akcióterv” második részeként döntött arról, hogy nem lesznek végrehajtási eljárások a veszélyhelyzet idején.

Csakhogy úgy tűnik, ez nem igaz.

A hvg.hu most arról ír: több vállalkozó is azzal kereste meg őket, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után

felszólító levelet

kaptak az adóhivataltól arról, rendezze tartozását, ha nem, akkor inkasszót tesznek a számlájára.

Egy vállalkozó, aki név nélkül nyilatkozott a lapnak, azt írta: pont azokat büntetik gyorsan, akiknek a vállalkozása épp a válság miatt került nehéz helyzetbe.

Azok viszont, akiknek még a válság előtt akadt problémájuk, a jelek szerint megvárhatják a veszélyhelyzet végét.

A kormányrendelet, amely a végrehajtások felfüggesztéséről rendelkezik, úgy szól, hogy

„a 2020. március 24-én az adóhatóság előtt folyamatban lévő, az adóhatóság által foganatosítandó rendelkezések szünetelnek 2020. március 24-től a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig”.

Csakhogy ha 2020. március 24-én még nem volt folyamatban végrehajtás, akkor az adóhatóság fizetési felszólítást küldhet ki és végrehajtási eljárást indíthat.

Azok a vállalkozók, akik a járványhelyzetben adósodtak el, rosszabbul járnak, mint azok, akik már korábban is tartoztak.

A lapnak nyilatkozott egy könyvelő, aki mintegy 80 cég ügyeit intézi Budapesten. Ügyfeleinek fele halmozott fel adósságot, amióta kitört a járvány, és május elején valamennyien kaptak értesítést, hogy fizessenek.

A NAV tájékoztatója szerint azt, hogy a fizetési nehézség a járványügyi helyzet miatt alakult ki,

bizonyítania kell,

hogy mikor keletkezett a tartozása, sőt, azt is vizsgálják: a kérelmező veszélyhelyzet elrendelését megelőző és követő jövedelmi és vagyoni helyzete, illetve a gazdálkodási adatai.

Ezeket vetik össze egymással, és döntenek a méltányosságról.

Ha a vállalkozás átmeneti fizetési nehézséggel küzd, akkor lehetősége van fizetési halasztást kérni, illetve akár arra is, hogy a halasztást követően részletekben tegyen eleget fizetési kötelezettségének.

Becslések szerint eddig legalább 500 ezer ember vesztette el a munkáját.

(hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek