Hatalmas feliratot vetítettek Orbán várbeli irodájának falára (+fotó)

A miniszterelnöknek egy új üzenete érkezett.

„Nature never forgives”

– vagyis „A természet soha nem bocsát meg.”

– ezt vetítette a budai várban álló Karmelita kolostor, vagyis Orbán Viktor hivatalának falára a Greenpeace kedden este.

A mondatot eredetileg Ferenc pápa mondta a Föld Napja alkalmából.

Az akciót tiltakozásnak szánták a kormány tegnapi döntése ellen, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló néhány nappal korábban törvényjavaslatukat.

fotó: Greenpeace

„A kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá” – kommentálja a szervezet közleményében a javaslat visszavonásának hírét.

Egyúttal közlik, a biológiai sokféleség világnapjához és a magyar természet napjához közeledve azt várják a magyar kormánytól:

  • állítsa végre vissza Magyarországon a környezet- és természetvédelmi minisztériumot,
  • biztosítsa független természetvédelmi hatóságokkal hazánk természeti értékeinek megóvását,
  • és legyen első az utolsókból: csatlakozzon a klíma és élővilág megőrzéséért fellépő európai államokhoz.

Az egyszer használatos műanyagok betiltása 2021-től egy erről szóló európai uniós előírás magyar jogrendbe ültetése lett volna.

Az Unió ugyanis 2021-től szintén tiltani fogja a könnyen helyettesíthető, egyszer használatos műanyagtermékek, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak használatát.

Hogy a kormány pontosan miért vonta vissza a javaslatot, az nem derült ki, Semjén Zsolt erről írt, Kövér László házelnöknek címzett levelében ugyanis nem szerepel indoklás, csak maga a visszavonás ténye.

 

Valódi Hírek