DK-s polgármesterek: Orbán kivéreztette és magára hagyta az önkormányzatokat

Pluszfeladatokat kaptak a nyakukba, pluszpénzt viszont nem.

A vírus megjelenése óta eltelt időszak megmutatta, hogy Orbánék nem csak a válságot nem tudják kezelni, de a különböző megszorításokkal és az önkormányzati feladatkörök felduzzasztásával a magyar városokat és falvakat is a csőd szélére sodorták – áll a DK polgármestereinek szerdai közleményében.

“A forráselvonás következtében ma már az önkormányzatok 64 százaléka fizetőképességi gondokkal küzd, miközben sokszor ők látják el azokat a feladatokat is, amit normális esetben az államnak kellene.

Ha kell, maszkot osztanak, ápolási hozzájárulást folyósítanak a kórházból hazaküldött betegek hozzátartozóinak, mialatt próbálják kigazdálkodni a megmaradt szűkös forrásokból az önkormányzati alkalmazottak bérét, és ellátni önként vállalt feladataikat is.

A kormány eddigi válságkezelési mérlege siralmas: elvont források, megnövelt feladatok, a fizetőképesség szélére került önkormányzatok.

Mi, a Demokratikus Koalíció polgármesterei felháborítónak tartjuk, hogy a plusz feladatok és a megszorítások mellett semmilyen segítségre nem számíthatunk a magyar államtól.

Ezért újabb plakátkampány helyett inkább azt várjuk a kormányzattól, hogy az önkormányzatokat sújtó elvonásokat azonnali hatállyal szüntesse meg, az ezekből fakadó eddigi plusz költségeket pedig térítse vissza a városoknak és falvaknak!”

– zárul a közlemény, amelyet

  • Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere,
  • Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere,
  • Dr. Kiss László, a III. kerületi polgármestere,
  • Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere,
  • Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere,
  • Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere és
  • Tóth József, Polgár város polgármestere

írta alá.

(dkp.hu)