Kifakadt a polgármester: Szijjártó “több millió” maszkjából egy darabot nem látott az újbudai rendelőintézet (+videó)

A XI. kerület saját forrásból 100 milliót költött eddig a válságkezelésre.

Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere szombat délelőtti online sajtótájékoztatóján közölte:

“Jól hangzik az az állítás, hogy több millió maszk érkezett az országba. Ám ebből a több millió maszkból az újbudai rendelőintézet egy darabot sem látott, ahogy védőszemüveg, vagy izolációs köpeny sem érkezett hozzájuk.

És nagyon jól hangzik az is, hogy a háziorvosokat ellátták maszkokkal, a gyakorlatban viszont pontosan tudjuk azt is, hogy kaptak ugyan hetekkel ezelőtt 50 darab egyszerű sebészmaszkot, ami gyakorlatilag azonnal elfogyott.”

– sorolta László Imre.

Hozzátette: tömeges tesztelésre sem hajlandóak, az védekezésként meghozott intézkedések pedig kevesek és megkésettek ugyanúgy, ahogy a kormány minden lépése, amit a járvány kitörése óta tett.

“A kormány lépései semmire sem jelentenek valódi megoldást. A folyamatos terelés, teszetoszázás mögött nincs semmilyen lényegi intézkedés, óriási, üres lufi az egész.

Ezzel szemben minden terhet és felelősséget igyekeznek áttolni az önkormányzatokra, akik semmiféle segítséget nem kapnak ahhoz, hogy megküzdjenek a mindennapok kihívásaival.”

– mondta az újbudai polgármester.

László Imre szerint olyan dolgokat várnak el a polgármesterektől, képviselő-testületektől, amiket a kormány sem tud – vagy akar – megoldani.

“Hogyan oldjuk meg akkor mi, egyre csökkenő forrásokkal? Mindez azért különösen tragikus, mert létezik egy 18/1998-as rendelet, amit egyébként az akkori Fidesz-kormány hozott.

Ez a rendelet kimondja, hogy járványhelyzetben minden védekezéssel kapcsolatos eszköz beszerzése a kormányhivatalok felelőssége. Ezek szerint éppen saját magukkal mennek szembe, vagy, ami sokkal súlyosabb, elhiszik, hogy pár darab sebészmaszk elég a védekezéshez.“

– hívta fel a figyelmet.

A polgármester azt is ismertette, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig Újbudán.

  • “Eddig közel 100 millió forintot költöttünk itt, a XI. kerületben a védekezésre, hiszen ahogyan korábban mondtam, a rendelőintézetünk egy darab maszkot sem kapott a kormánytól, nekünk kell megoldani, hogy a dolgozók biztonságban legyenek.
  • Gondoskodunk a háziorvosok maszkellátásáról is, hisz mint említettem, a központilag kiosztott maszk csupán órákra volt elég.
  • Teszteltettük a kerület fenntartásában lévő idősotthon minden lakóját és munkatársát, összesen 119 főt, szerencsére mindegyikük eredménye negatív lett.
  • Minden héten megismételjük az ő tesztelésüket, illetve elkezdjük a háziorvosok és a szakrendelőben dolgozók szűrését is, a tesztek beérkezésének ütemében.”

– közölte a polgármester, hozzátéve, a hivatal bekérte azoknak az újbudai lakosoknak az adatait, akiket hazaküldtek a kórházakból és ellátásra szorulnak.

“A világon minden létező intézkedést megteszünk, ehhez képest a Magyar Államkincstár most, a járványveszély kellős közepén, ezer baj és gond közepette döntött úgy, hogy egy utóellenőrzést tartanak nálunk, az önkormányzatnál, ráadásul olyan hiányosságok miatt, amik 2018-ban, még fideszes önkormányzat alatt történtek.”

– mondta zárásként László Imre.


.