Leállhat Milánó a koronavírus miatt, az emberek megrohamozták a boltokat

Már a szomszédban tarol a járvány.

Szombat éjszaka rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be két olasz régióban, miután az országban meredeken emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma.

Vasárnap délelőtt már

100 fölött

volt a vírussal diagnosztizáltak száma Olaszországban, és már a Svájccal határos Valtellinában is találtak koronavírussal megbetegedett 17 éves diákot, illetve Velencében két további betegről érkezett hír.

A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, és ennek megfelelően Giuseppe Conte miniszterelnök kéthetes nemzetbiztonsági készültség bevezetését rendelte el Észak-Olaszország két régiójában.

Lombardiában 89 koronavírusos beteget tartanak nyilván – mondta Attilio Fontana, Lombardia elnöke.

Nyugalomra intette a tartomány lakóit, és közölte, a helyzet megfékezéséhez szigorú korlátozásokra van szükség. Arra kérte a polgárságot, hogy a korlátozásokat hisztéria nélkül vegyék tudomásul, és működjenek együtt a hatóságokkal.

fotó: Euronews

Tizenegy településre vezető utat katonák és rendőrök őriznek, akik sem ki, sem pedig befelé nem engednek senkit. Az összesen 50 ezer embert érintő vesztegzárat a településeken is egyenruhások felügyelik, az utcákon is egyenruhások járőröznek.

A hatóságok arra is szólították fel a helyieket, hogy ne csoportosuljanak, ne menjenek boltba, templomba, ha lehet, inkább maradjanak otthon.

A vasárnapi tudósítások szerint a vesztegzár alatt álló településeken teljesen megállt az élet, a boltokat bezárják. Az előzetes becslések szerint napi 4 millió euró veszteséget fognak elszenvedni az ezeken a területeken lévő gazdasági társaságok és kereskedelmi egységek.

Ha kiterjesztik a lombardiai vesztegzárat az egész tartományra, a kár napi 18 millió eurós is lehet. Közben vasárnap

felfüggesztették a velencei karnevált is.

Vasárnap reggel Giuseppe Sala, Milánó polgármestere a városházán tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy akár a nagyvárosokra is ki lehet terjeszteni az intézkedéseket, a milánói iskolákat várhatóan egy hétre bezárják.

Az egészségügyi hatóságok nem zárják ki, hogy a fertőzés tovább terjed, de ha ez bekövetkezik, a vesztegzár határait is ki fogják tolni.

Helyszíni beszámolók szerint Milánóban már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután a polgármester arra kérte a lakosságot, hogy lehetőleg kerüljék a csoportosulásokat.

A miniszterelnök szerint az olasz egészségügyi hatóságok az egyetlenek, melyek tüzetesen tesztelik a fertőzésgyanús betegeket, így több esetet tudtak azonosítani.

Olasz egészségügyi szakértők úgy vélték, az első betegnél mulasztás történt, és nem azonosították időben, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, ezért terjedt tovább a járvány.

(Index / MTI)

Valódi Hírek